mar

12

pondelok o 0:00

Michael Haneke štartuje cyklus “staré známych”

A4-nultý priestor naberá v nových priestroroch druhý dych a prináša túto sezónu filmový cyklus „STARÉ ZNÁMYCH“. Počas nasledujúcich mesiacov uvidíte filmy súčasných svetových režisérov, ktorí napriek tomu, že sú už klasikmi filmového plátna a ich meno je známe i laikovi, v našich zemepisných šírkach sa dočkali zaslúženej distribúcie až ich neskoršie filmy. Cyklus odštartuje raná filmová trilógia Michaela Hanekeho.

Rešpektovaný a kontroverzný rakúsky režisér Michael Haneke, je jednou znajvýznamnejších postáv súčasného autorského filmu. Jeho nové snímky (Biela stuha, Pianistka) boli očakávanou udalosťou filmových festivalov. „Chcú byť fackou do tváre publika“, ako hovorí sám autor. Tie prvé – jeho najsilnejšie filmy však slovenský divák skoro vôbec nepozná, napriek tomu, že sa dočkali medzinárodného uznania.

Haneke ako filmár úspešne debutoval filmom Siedmy kontinent (1989) zo zdanlivo kľudného života rakúskej rodiny. Za ním nasledovalo šokujúce a kruté Bennyho video (1992) o chlapcovi, fascinovanom násilím a minimalisticky krutá rekonšrukcia zločinu –71 fragmentov chronológie náhody (1994). Všetky tri filmy, ktoré vychádzajú zo skutočných udalostí, uvedie a4 – nultý priestor vo svojom náhradnom „domove“ – na druhom poschodí OD Dunaj (Nedbalova 3) v Bratislave a to v termínoch 12, 14 a 17. marec.

Termín „znecitlivenia“, ktorý označuje túto Hanekeho trilógiu (Vergletscherungs-Trilogie, the Glaciation trilogy) reflektuje postupné citové ochladnutie spôsobené životom vsúčasnom zautomatizovanom svete, ale aj imunitu postáv voči všadeprítomnému násiliu. Všetky Hankeho filmy sú totiž onásilí, v jeho fyzickej či psychickej podobe, no práve táto trilógia detailnejšie popisuje ijeho reprezentáciu vmédiách.

V cykle uvidíte filmy:

12.3. o 20.00 SIEDMY KONTINENT

14.3. o 20.00 BENNYHO VIDEO

17.3. o 20.00 71 FRAGMENTOV CHRONOLÓGIE NÁHODY