dec

08

sobota o 20:00

NEXT 2012 (3. deň)

Daniel Kordík & Ed Lucas (SK, UK), deepseafish K (AT), Shelley Hirsch & Joke Lanz (USA, CH)

Posledný deň festivalu inšpiratívnej hudby dneška, okorenený na záver poriadnou party. Daniel Kordík, člen elektronického dua Jamka, si prizval na spoluprácu anglického pozaunistu Eda Lucasa: napínavé spojenie modulárneho syntetizátora atrombónu. deepseafish K je rakúske ženské trio (Juun, Katharina Klement a Manon Liu Winter), hrajúce delikátnu komornú hudbu na horizontálnych strunových nástrojoch. “Žena tisícich hlasov”, performerka a experimentálna vokalistka Shelley Hirsch je zásadnou postavou scény newyorského downtownu, podobne ako John Zorn, Marc Ribot a Elliott Sharp. V novom projekte ju sprevádza švajčiarsky “turntablista” Joke Lanz (Sudden Infant). Elektroakustické kvinteto Thymolphthalein (Anthony Pateras, Jérôme Noetinger, Natasha Anderson, Clayton Thomas, Will Guthrie), ktoré zostavil austrálsky klavirista a skladateľ Anthony Pateras (spoluhráč napr. Mikea Pattona) vydáva na Editions Mego a dôstojne zakončí trinásty NEXT imaginatívnou a plnokrvnou “súčasnou hudbou” pre 21. storočie. Viac na nextfestival.sk.

Daniel Kordík & Ed Lucas (SK, UK)
Daniel Kordík – modulárny analógový syntetizátor
Ed Lucas – pozauna

Daniel Kordík (aka Iskra), v Londýne žijúci spolutvorca slovenského energicko-elektronického dua Jamka a člen akčného kolektívu Urbsounds, si prizval na spoluprácu anglického pozaunistu Eda Lucasa. Šťavnatý zvuk modulárneho analógového syntetizátora značky Vostok sa preplieta s neklasickými trombónovými “chuchvalcami” v napínavom elektroakustickom dueli.
kordik-lucas.bandcamp.com

deepseafish K (AT)
Juun – klavírne vnútornosti
Katharina Klement – citara
Manon Liu Winter – klavichord

Jeden z najzaujímavejších nedávnych úkazov na rakúskej scéne: trio hráčiek na rôzne
“horizontálne strunové nástroje” prinesie svoju delikátnu predstavu o súčasnej, živej komornej hudbe. Juun alias Judith Unterpertinger je známa z účinkovania v slovensko-rakúskej zostave don@u.com, projekte No Business For Dogs, ale aj angažmánom v The London Improvisers Orchestra. Skladateľka Katharina Klement je zakladateľkou labelu KalK. Venuje sa však aj zvukovým inštaláciám, počítačovej a elektronickej hudbe a hrá v mnohých súboroch improvizovanej hudby. Manon Liu Winter hráva repertoár súčasnej vážnej hudby od Earle Browna a Steva Reicha až po Olgu Neuwirth. Spolupracuje s celebritami ako Christian Wolff, John Tilbury, Jon Rose, či Otomo Yoshihide. Zároveň učí klavír a improvizáciu na Univerzite pre hudbu a javiskové umenia vo Viedni.
juun.cc
www.katharinaklement.com
www.manonliuwinter.at

video: http://youtu.be/JvqDoxUXBWQ

Shelley Hirsch & Joke Lanz (USA, CH)
Shelley Hirsch – spev
Joke Lanz – gramofóny

“Žena tisícich hlasov”, performerka, experimentálna vokalistka a skladateľka Shelley Hirsch je zásadnou postavou scény newyorského downtownu, ktorej meno sa vyslovuje jedným dychom spolu s osobnosťami ako John Zorn, Christian Marclay, Marc Ribot či Elliott Sharp. Jej “Instantný storytelling”, inštalácie, rozhlasové hry, scénické predstavenia aj improvizácie zažili diváci na piatich kontinentoch, nahráva pre Tzadik, No Mans Land, Apollo, Innocence Records, FMP atď.
Švajčiarsky “turntablista” Joke Lanz, známy tiež z noisového projektu Sudden Infant, spája vo svojej gramofónovej hre prvky rituálnosti, anarchickej hravosti, strieda atmosférické plochy s cut-up noisom. Scratchovanie, hlukové steny, groovy, slučky, ruchy a hlasové modulácie sľubujú cestu svetom nepredvítateľných zvukových dier a abstraktných rytmov. Dvojica vydala tento rok spoločný album a na NEXTe zažijeme jej prvé stredoeurópske vystúpenie.
www.shelleyhirsch.com
www.suddeninfant.com

Thymolphthalein (AUS, FR)
Natasha Anderson – flauty, senzory a počítač
Will Guthrie – bicie
Jérôme Noetinger – magnetofóny a elektronika
Clayton Thomas – kontrabas
Anthony Pateras – preparovaný klavír a analógový syntetizátor

Chemická látka thymolphthalein je indikátorom pH, používa sa napríklad v miznúcom atramente. Nevšedné elektroakustické kvinteto, ktoré zostavil austrálsky multitalent, klavirista, elektronik a skladateľ Anthony Pateras (videli sme ho naposledy na minulom Melose-Étose), vydáva na prestížnej značke Editions Mego. Tak ako rovnomenná chemická látka aj Thymolphthalein osciluje medzi pevnou štruktúrou a hráčskou voľnosťou. Počas kolektívneho hrania totiž vznikajú plány, ktoré sú vzápätí zničené alebo hudobné spojenia upevnené a následne podkopané. Elektronické a akustické nástroje v rukách silných muzikantských osobností vytvárajú zvláštne napätie. Zakladateľ audiovizuálnej skupiny Metamkine, Jérôme Noetinger, prišiel ako jeden z prvých s využitím páskových magnetofónov Revox v improvizovanom kontexte. Natasha Anderson vychádza zo svojej skúsenosti s interpretáciou barokovej hudby, ale pridáva k nej digital signal processing a radikálne kompozičné nápady. Clayton Thomas infikuje svoju kontrabasovú techniku prvkami hip-hopu, R&B aj jazzu. Will Guthrie je jedným z kľúčových postáv austrálskej improscény a jeden z mála bubeníkov, ktorí majú rovnaké skúsenosti s jazzom, flamencom, hip-hopom a noisom. Spoločne vytvárajú imaginatívnu a plnokrvnú “súčasnú hudbu” pre 21. storočie.
anthonypateras.com

NEXT 2012 / 13. ročník hudobného festivalu
Medzinárodný festival NEXT predstavuje každý rok hudbu posúvajúcu hranice, vyhľadáva novátorské osobnosti na svetovej scéne, skúma smerovanie súčasnej tvorby bez žánrových obmedzení. Príďte zažiť tri dni prekvapivých zvukov vyjadrujúcich dnešnú dobu: radikálne melódie, spontánne improvizácie, netradičné hráčske techniky, originálne koncepty, nástrojová virtuozita, multimediálne projekty aj kreatívna elektronika.
nextfestival.sk

>> Ak máte záujem o permanentky v predpredaji,nemusíte si ich zakúpiť osobne. Stačí si ich rezervovať na info@a4.sk avyzdvihnúť až na festivale.