nov

17

nedeľa o 18:00

PROFIL MEXICKÉHO REŽISÉRA CARLOSA REYGADASA: POST TENEBRAS LUX

Réžia C. Reygadas, MEX/NL/F/GB 2012, 120 min., špan. verzia s čes. titulkami (PROJEKT 100 – 2013), v spolupráci s ASFK

Nová, fascinujúca snímka jedného z najzaujímavejších mexických režisérov súčasnosti Carlosa Reygadasa, ktorá získala na MFF Cannes 2012 cenu za réžiu. Film je radikálnou autorskou výpoveďou o vzťahu muža a ženy, o rodičovskej láske, priateľstve a o démonoch v každom z nás. Zachytáva osudy mladej bohatej rodiny, ktorá sa prisťahovala na vidiek, no stret s miestnou vidieckou realitou nie je taký ideálny, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. “Po temnote buď svetlo” je zatiaľ asi najsurealistickejším Reygadasovým filmom, ktorý na báze otvorenej koncepcie pracuje s intímnou exotikou mexického vidieka, no zároveň je nečakane spirituálny a univerzálny. A kedže k tej správnej démonicky-spirituálnej atmosfére nevdojak patrí i špiritus, na bare pri tejto príležitosti ponúkame špeciálne mexické drinky.

Film je, na umocenie impozantnosti prírodných scenérií, nakrútený vo formáte 4:3, so zaujímavým režisérskym zámerom rozostrenia okrajov obrazu v exteriéroch. Herci i neherci, vrátane detí (vlastných režisérových) sú mimoriadne autentickí, čo Reygadas, robiaci vždy “casting z ulice”, vysvetluje i tým, že Post Tenebras Lux je veľmi autobiografický film. “Ľudia, ktorí v ňom sú, existujú, a tiež množstvo zobrazených udalostí sa stalo mne, alebo v mojom okolí. Ale to, ako tento pár prežíva svoj život sa vôbec nepodobá tomu, ako ho prežívam ja.

trailer

Filmografia: Mexický režisér CARLOS REYGADAS je filmovým autodidaktom (a asi nikto by netipoval, že má práve právnicke vzdelanie). Pre jeho provokatívnu tvorbu sú typické témy týkajúce sa sexu, smrti a viery zmätených či tápajúcich postáv-hriešnikov. V roku 2002 nakrútil svoj prvý hraný film Japón, za ktorý získal Zvláštne uznánie za kameru na MFF Cannes. V roku 2005 tu v hlavnej súťaži uviedol svoj druhý celovečerný film Bitka na nebi (Batalla en el cielo), no až Tiché svetlo (Stellet licht) mu prinieslo Cenu poroty. V roku 2010 sa Reygadas podieľal na kolektívnom filme o mexických dejinách – Revolúcia.

V nedeľu medzi dvoma projekciami profilu Carlosa Reygadasa si nenechajte ujsť lektorský úvod a zorientovanie v tvorbe tohoto výnimočného mexického tvorcu, o ktoré sa postará externá redaktorka KINEMA.sk a absolventka scenáristiky na VŠMU Roberta Tothova.