nov

28

štvrtok o 19:00

NEXT 2013 / 14. ročník hudobného festivalu

MELTING (RO, SK)
Nenechajte si ujsť sugestívne otvorenie tohtoročného festivalu! V Bratislave usadené, v rôznych ďalších projektoch pôsobiace, no až nedávno v tejto podobe sformované elektronické duo Melting tvorí Ana Filip (aka Chaosdroid) a Adam Dekan. Drone exorcism / dancing monoliths. „ana a adam hrajú, pretože milujú zvuk. majú radi ruchy, rytmy, dróny a rovnako zbožňujú prístroje, nástroje a hlasy. skúšajú ich spolu roztaviť, kombinujúc naživo generované zvuky s ukradnutými samplami. spájajúcou niťou sú emócie a príbeh a ich performance plynie voľne a nepredvídateľne rovnako pre nich samotných ako pre promo texty. jediné, v čo dúfajú, je, že ľudia budú počúvať a tiež milovať zvuk.“

MICHAEL JACKSON POLLOCK (CZ)
Mikuláš a Jozef Mrvovci (áno, sú to bratia!) sú mladou krvou českej experimentálnej scény. V ich inštrumentári nájdeme najrôznejšiu elektroniku, hardvér aj softvér vrátane vlastnoručne vyrobených zariadení. Noisy, dróny, konkrétne zvuky, improvizácia a nečakané posuny vnímania: čaká nás extatická aj hypnotická, hravá a dravá performance, ktorej atmosféru dotvárajú aj bizarné scénické prvky. Constructivist Improvisation. Doom Modernism. Free Jazz Color Field.
http://www.facebook.com/michaeljacksonpollockmrvas

BAO+ (LB)
Mazen Kerbaj –trúbka, Charbel Haber – elektrická gitara, Sharif Sehnaoui – elektrická gitara, Tony Elieh – basgitara
Hudobník a výtvarník Mazen Kerbaj sa kedysi preslávil s improvizovanou hrou na trúbke na balkóne svojho domu v Bejrúte, pri ktorej mu podklady robili naokolo vybuchujúce bomby. Skupina BAO spája okrem neho ďalšie dva piliere libanonskej improscény, ktorými sú gitaristi Charbel Haber a Sharif Sehnaoui. Všetci traja patria od konca 90. rokov ku kľúčovým postavám libanonskej hudby, ktoré dosiahli značný ohlas aj svetovej scéne (občas s nimi hrávajú aj Eddie Prévost, Rhodri Davies alebo Gustavo Costa). Do Bratislavy zavíta BAO+, elitná zostava doplnená o basgitaristu Tonyho Elieha, so silnou, emocionálne nabitou hudbou, spájajúcou to najlepšie z avant-rocku, psychedélie, blízkovýchodnej exotiky aj improvizácie.
http://soundcloud.com/sharif-sehnaoui/chasing-khorshid-bao
http://www.kerbaj.com
http://www.sharifsehnaoui.net

MARCUS SCHMICKLER (DE)
Strhujúce a pohlcujúce zvukové experimenty Marcusa Schmicklera sú už dlhodobo neoddeliteľnou súčasťou európskej sound artovej scény. Viac ako 20 rokov sa tento Kolínčan venuje hudbe, či už ako skladateľ soundtrackov a zvukových efektov pre film, divadlo a rádio, alebo pod pseudonymom Pluramon vydáva prístupnejšie post-rockové skladby s nádychom elektroniky, popu a dronu. Spolupracoval s Julee Cruise (Twin Peeks), aktívny bol tiež v 12-člennom elektroakustickom telese MIMEO (Music In Movement Electronic Orchestra). Keď však vystupuje pod svojím vlastným menom, je jeho hudba značne radikálnejšia než v iných projektoch. Jeho elektronické počiny sú často prirovnávané k prácam skladateľa Iannisa Xenakisa a názov jeho oficiálneho webu piethopraxis.org len potvrdzuje jasnú inšpiráciu týmto priekopníkom na poli organizácie zvuku. Marcus Schmickler stelesňuje tú najaktuálnejšiu tvár súčasnej počítačovej hudby, ktorá je rovnako sofistikovaná jako priamočiara: generatívne procesy, komplexné systémy, zrážky audiočastíc a sústredené miesenie zvukovej hmoty, prepracované do najmenších detailov. Jeho žánrový záber je pestrý a ovenčený cenami ako je Prix Ars Electronica, či dlhoročným pôsobením v porote International Music Council. Na NEXT chystá nekompromisný sónický útok nazvaný particle/matter-wave/energy, ktorý nás zasiahne z ôsmich kanálov, teda doslova zo všetkých strán.
http://piethopraxis.org

DJs: Zlatko Baracskai (HU), DJ Hamborgarafabrikkan (SK)

Podrobné info na http://nextfestival.sk