okt

09

pondelok o 20:00

PRO-TÉZA 2017 // Hotel Europa (PT): Portugalsko nie je malá krajina

Réžia a interpretácia A. Amálio, asistentka réžie, choreografia T. Havlíčková, hudobná interpretácia P. Salvador, scénografia P. Silva

Dokumentárna inscenácia, ktorá je kritickou reflexiou kolonializmu, štúdií identity a hľadania pravdy. V roku 1974 skončilo najdlhšie európske impérium, ktoré trvalo 500 rokov a súčasne sa v Portugalsku po 48 rokoch rozpadla fašistická diktatúra. Niektorí politici by chceli Európu transformovať do pevnosti, ktorá nedovolí cudzincom, utečencom a nikomu cudziemu vstúpiť a žiť na ich území. Vzostup rasizmu a slogan “Európa iba pre Európanov” by sme mohli porovnať s minulosťou, kedy Európania kolonizovali, ponižovali domorodcov z kolónií. Každá zem má históriu, ktorú oslavuje a históriu, na ktorú by radšej zabudla.

Predstavenie bude uvádzané so slovenskými titulkami.

Medzinárodný festival autorského divadla

Pondelok – Piatok / 9.-13.10.2017

Festival autorského divadla predstavuje inovatívne divadelné inscenácie zahraničnej, ale aj domácej scény. V spektre scénických podujatí je unikátny tým, že prináša výhradnetvorbu, ktorá nespracúva cudzie námety, ale pracuje s vlastnými témami a textami.

Festival Pro-téza 2017 podporil ako hlavný partner z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a Regionálna dotačná schéma Bratislavského samosprávneho kraja. Partnermi festivalu sú: Poľský inštitút, České centrum, A4 – priestor súčasnej kultúry.

Organizuje Divadlo SkRAT.