sep

21

piatok o 19:00

Polish Jazz 1918 – 2018

Młynarski-Masecki Jazz Band, Wacław Zimpel solo, Wacław Zimpel & Tomáš Prištiak (Tante Elze)

V koprodukcii s wroclavským klubom Firlej uvádzame špeciálny celovečerný projekt s poľskými a slovenskými hudobníkmi. Mladý súbor Młynarski-Masecki Jazz Band hrá originálne, posunuté interpretácie poľských swingových šlágrov z 30. rokov. Minimalistické kompozície inšpirované hudbou Ďalekého Východu a Indie predstaví Wacław Zimpel, ktorý v tento večer zahviezdi hneď dvakrát. Na pódium sa postaví aj s domácim elektronikom Tomášom Prištiakom, ktorý je známy tiež z projektu Tante Elze.

Młynarski-Masecki Jazz Band vychádza z tradície medzivojnových jazzových ansámblov, no zároveň má od konvencie tvorivý odstup. Pôvodným skladbám dodávajú spontánne free improvizácie súčasný ráz korému nechýba hráčska virtuozita ani hudobný humor.

Wacław Zimpel – klarinetista, skladateľ a improvizátor uvedie svoj sólový projekt. Je jedným z najplodnejších poľských jazzmanov, oceňovaný na domácej i zahraničnej scéne. Na dvoch albumoch spolupracoval s hudobníkmi z južnej Indie, neskôr tiež s producentom Forest Swords a Belindou Zhawi zo Zimbabwe, s ktorými účinkoval aj v programe Late Junction na BBC Radio 3.

Projekt je realizovaný v spolupráci s Poľským Inštitútom v Prahe, Poľským Inštitútom v Bratislave a Poľským Inštitútom v Budapešti.