okt

05

piatok o 19:00

Novotvar 2018 Medzinárodný literárny festival / Platforma Dni slovenskej literatúry / Literárny večer

vstupné: vstup voľný

S.d.Ch. autor drám, prozaických textov a komixu Varlén, kolážista, líder kapely Ruce naší Dory, vydáva vo vydavateľstve Divus a Rubato a na labelu Polí5. V rokoch 2012 a 2013 získal za svoje drámy Zátiší ve Slovanu a Duchovní smrt v Benátkách Cenu Alfréda Radoka. Na festivale predstaví svoju novú knihu.

Veronika Dianišková (1986) je autorkou básnických zbierok Labyrint okolo rúk (2006), Zlaté pávy sa rozpadnú na sneh (2014) a Správy z nedomovov (2017). Pracuje v Slovenskom rozhlase. Jej najnovšia básnická zbierka Správy z nedomovov vznikla v období, keď pracovala v nocľahárni a neskôr ako opatrovateľka v zariadení pre chorých ľudí bez domova.

Primož Repar (Ľubľana, 1967) študoval filozofiu a históriu na Univerzite v Ľubľane, kde získal i PhD.  Predmetom jeho výskumu bola filozofia Sørena Kierkegaarda. Jeho tvorba zahŕňa 26 kníh vo viacerých jazykoch. Je riaditeľom Central European Research Institute Søren Kierkegaard v Ľubľane a zároveň  zanieteným prekladateľom Kierkegaardovho diela do slovinčiny. Je spoluzakladateľ a šéfredaktor vydavateľstva KUD Apokalipsa.

Sára Vybíralová (1986) vyštudovala francúzštinu a históriu na Filozofickej fakultě Univerzity Karlovy v Prahe. Pracuje ako lektorka a prekladateľka z francúzštiny. Básne a krátke prózy publikovala časopisecky, v roku 2015 knižne debutovala zbierkou poviedok Spoušť, za ktorú získala Cenu Jiřího Ortena. Žije striedavo v Prahe a v Paríži.

Radovan Potočár (1993) pochádza z Levíc, žije v Prahe. Vyštudoval Fakultu sociálnych vied Karlovej univerzity a študentské roky si predlžuje pobytom na Katedre scenáristiky a dramaturgie FAMU. Živí sa ako copywriter a webeditor. Je spoluorganizátorom literárneho projektu Medziriadky. S poviedkou Mužská geometria v roku 2015 zvíťazil v súťaži Poviedka. Svoje prozaické a esejistické texty publikoval v časopisoch A2, Enter, Rak, .týždeň, Vlna či v literárnej prílohe denníka Pravda. Knižne debutoval v roku 2018 zbierkou poviedok Nádych (KK Bagala).

Weronika Gogola (1988, Nowy Sącz) vyrastala v  Olszynách, ktorým venovala aj svoj prozaický debut. Prekladá zo slovenčiny a  ukrajinčiny. Absolvovala ukrajinistiku na Jagelovskej univerzite v  Krakove. Jej debut je poďakovaním za všetko, čo jej dala Otcovizeň. Systematicky pracuje na svojej Dcérovizni. Býva v  Bratislave. Za svoj románový debut Po trochu bola nominovaná na literárnu cenu pre spisovateľky „Gryfia“ a  najprestížnejšie poľské literárne ocenenie „Nike“. Je knihou o  smrti, ktorá je plná života.  Prináša opis karpatského sveta jej detstva, ktorý sa svojou atmosférou ponáša na sny, čo nás oživujú.

Jan Škrob (1988) je básnik a prekladateľ. Debutoval zbierkou Pod dlažbou (Eman 2016), za ktorú bol nominovaný na cenu DILIA Litera za objav roku. Jeho básne boli zaradené do zborníku Nejlepší české básně 2015. V roku 2018 mu vo vydavateľstve Malvern vyjde nová zbierka s názvom Reál. Žije v Prahe.

Richard Pupala (1972), detstvo a  mladosť prežil vo Veľkom Krtíši. Študoval žurnalistiku a  kunsthistóriu. Počas štúdia scenáristiky a  dramaturgie na VŠMU sa živil ako barman v  legendárnom U-clube, neskôr ako novinár. Dnes sa živí písaním scenárov. S  manželkou a  dcérou žije v  Petržalke. Debutová zbierka poviedok Návštevy (2014) bola nominovaná na cenu Anasoft Litera. I jeho najnovšia kniha, zbierka poviedok Čierny zošit (2017) bola zaradená medzi desiatku finalistov ceny Anasoft litera 2018.

vstupné: vstup voľný