máj

24

utorok o 19:00

Jednotka intenzivního života & diskusia

vstupné: 4 € / 2 € zľavnené

r. Adéla Komrzý, ČR, 2021, 76 min., cz

Lekári Ondřej a Kateřina sa pri svojej práci často dotýkajú nedotknuteľného. Priekopníci nemocničnej paliatívnej terapie otvárajú v dokumente Adély Komrzý témy, ktoré z našich životov v podstate zmizli. V intímnych rozhovoroch lekári so svojimi pacientmi*kami hľadajú odpovede na otázku, na ktorú sa v nemocniaciach, kde život končí pre väčšinu ľudí, bohužiaľ zabúda: „Ako žiť dobrý život aj s chorobou?“ Film zaznamenáva tri roky na Oddelení paliatívnej starostlivosti v pražskej nemocnici. Tím odborníkov pomáha pacientom nájsť riešenia a urobiť rozhodnutie, ktoré pre nich v dobe nekonečných možností umelého predlžovania života môže byťsprávne. Pretože život neznamená iba to, že srdce bije a pľúca dýchajú.

Po projekcii bude nasledovať diskusia s Janou Červenákovou, riaditeľkou neziskovej organizácie Viaticus, ktorej misiou je zmeniť ľahostajný postoj spoločnosti k téme zomierania a smrti.

 

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Nadácia mesta Bratislavy a Bratislavský samosprávny kraj, projekt finančne podporila MČ Bratislava-Staré Mesto.

vstupné: 4 € / 2 € zľavnené