dec

06

štvrtok o 20:00

NEXT 2012 (1. deň)

Isabelle Duthoit (FR) + Franz Hautzinger (AT) + Luc Ex (NL) + Johannes Bauer (D), UH Fest presents: New Radical Music from Hungary: Gábor Lázár, 12z, Ship Arriving Too Late To Save A Drowning Bitch, Balázs Pándi

Partnerský festival Ultrahang prinesie výber najzaujímavejších projektov maďarskej experimentálnej scény: algoritmickú a generatívnu hudbu Gábora Lázára, energický náklad vychádzajúcej bubeníckej hviezdy Balázsa Pándiho (spoluhráč ZU, Merzbowa a i.), atmosférický set impro-formácie 12z s príchuťou psychedélie a gotickej hautológie a hypnotické slučky elektronického tria známeho tiež pod skráteným názvom A Drowning Bitch. Ako bonus sa o špeciálny koncertný zážitok postará medzinárodné akustické kvarteto elitných improvizátorov: excentrická speváčka aklarinetistka Isabelle Duthoit, štvrťtónový trúbkový inovátor Franz Hautzinger, akustický punkový basgitarista Luc Ex a free-jazzový veterán Johannes Bauer (Globe Unity Orchestra, Derek Bailey Company…). Viac na nextfestival.sk.

UH FEST PRESENTS: NEW RADICAL MUSIC FROM HUNGARY
UH Fest (tiež Ultrasound alebo Ultrahang) je medzinárodný festival, fungujúci od roku 2000 v Budapešti. Jeho organizátori majú rôzny vkus, a preto by nikdy svoje dieťa nenazvali experimentálnym alebo elektronickým: majú rovnako radi nekonformné zvukové stratégie, hravosť aj vážny sound art, hlasný noise i ticho. UH Fest vždy kládol dôraz na prezentáciu miestnych talentov, ktorých sa v poslednej dobe v maďarskej súčasnej hudbe objavuje čoraz viac. V rámci hosťujúceho bloku sme sa preto rozhodli na NEXTe predstaviť najzaujímavejšie projekty nastupujúcej generácie našich južných susedov, ktorá má ambície posúvať myslenie o súčasnej hudbe.
www.fest.uh.hu

Gábor Lázár (HU)
Gábor “hrá” algoritmy. Škrípajúce melódie doluje z mučenej duše procesora. Ide o počítačovú hudbu v jej najrýdzejšom ponímaní, so zjavnou oddanosťou k unikátnej estetike chladnej logiky ako hudobného inštrumentu. Notebooky sú na javisku už samozrejmosťou a je jednoduché podceňovať výkon, ktorý je založený len na softvérových algoritmoch. Nenechajme sa však zmýliť: Gáborove multimediálne vystúpenie bude totiž prepájať náš mozog a prepisovať naše domnienky.

video: http://youtu.be/x_khuKi_3h4

12z (HU)
Improvizujúca formácia 12z ponúkne lahodný džem s príchuťou psychedélie a gotickej hautológie. Ich pulzujúca a telesná hudba sa rozkladá do roztrieštených melódii a filmového šumu zo zlatej éry zneužívanej eurom. Gitara, bicie a elektronika s ďalšími odtieňmi kalimby, huslí a neidentifikovateľných objektov, to je 12z v neustálom hľadaní doteraz neobjavených hudobných terénov.

video: http://youtu.be/HE3TXr3J794

Ship arriving too late to save a drowning bitch (HU)
Ako kapela sú známi skôr pod skráteným názvom The Drowning Bitch. Predstavujú mladú a odvážnu generáciu experimentálnych hudobníkov, ktorí sa pozerajú vpred. Hravé elektronické trio manipuluje premenlivými hypnotickými slučkami, približujúcimi sa rovnako k noisu ako k pravekým rytmom.

video: http://youtu.be/WeO3gZjbSAE

Balázs Pándi (HU)
Bubeník Balázs Pándi je zázračným dieťaťom maďarskej nezávislej scény, pohybujúcim sa na veľmi širokej škále žánrov od death metalu cez avantgardný jazz až po štrukturovaný noise. Na bicie hráva vraj už od svojich troch rokov. Nahrával a pracoval s mnohými umelcami zvučných mien po celom svete od New Yorku až po Tokio, napríklad s breakcoreovými Venetian Snares, Blood of Heroes, s japonskou hlukovou legendou Merzbowom, talianskou úderkou ZU, Thurstonom Moorom zo Sonic Youth a ďalšími. V Bratislave po prvýkrát predstaví svoj sólový set.

videá: http://youtu.be/k5ZaTszEoCM
http://youtu.be/ZsW_iuEVNrE
http://youtu.be/yCpAJAizdgU

Isabelle Duthoit (FR) / Franz Hautzinger (AT) / Luc Ex (NL) / Johannes Bauer (DE)
Vystúpenie elitnej zostavy improvizátorov, ktorá sa dala dokopy po prvý raz kvôli tohtoročnému NEXTu: šarmantná klarinetistka a vokálna virtuózka Isabelle Duthoit, štvrťtónový trúbkový inovátor Franz Hautzinger, akustický basgitarista s punkovou energiou Luc Ex (ex-člen slávnych The Ex, u nás sa tiež predstavil s projektom 4 Walls, a i.) a free-jazzový trombónový veterán Johannes Bauer (The Globe Unity Orchestra, Peter Brötzmann, Ken Vandermark, Je McPhee…). Nadžánrová akustická hudba plná hráčskej virtuozity, telepatických spojení, záživného hudobného humoru a divokých zákrut.
www.last.fm/music/Isabelle+Duthoit
www.franzhautzinger.com
www.lucex.nl

NEXT 2012 / 13. ročník hudobného festivalu
Medzinárodný festival NEXT predstavuje každý rok hudbu posúvajúcu hranice, vyhľadáva novátorské osobnosti na svetovej scéne, skúma smerovanie súčasnej tvorby bez žánrových obmedzení. Príďte zažiť tri dni prekvapivých zvukov vyjadrujúcich dnešnú dobu: radikálne melódie, spontánne improvizácie, netradičné hráčske techniky, originálne koncepty, nástrojová virtuozita, multimediálne projekty aj kreatívna elektronika.
nextfestival.sk

>> Ak máte záujem o permanentky v predpredaji,nemusíte si ich zakúpiť osobne. Stačí si ich rezervovať na info@a4.sk avyzdvihnúť až na festivale.