feb

26

utorok o 20:00

PULZ V4

Druhý ročník medzinárodného literárneho projektu PULZ V4, na ktorom predstavujeme tvorbu mladých autorov zkrajín Vyšehradskej štvorky. V rámci podujatia sa uskutoční autorské čítanie popredných mladých spisovateľov stredoeurópskeho priestoru a premiéra antológie ich tvorby s rovnomenným názvom.
Projekt PULZ Vyšehradskej štvorky je realizovaný vďaka finančnej podpore Medzinárodného Vyšehradského fondu.

• Autorské čítanie: Ákos H. Molnár (HU), Konrad Góra (PL), Natálie Paterová (CZ), Natálie Paterová (CZ), Peter Balko (SK) a Mirka Ábelová (SK)
• PREMIÉRA KNIHY – “Pulz Vyšehradskej štvorky (Almanach 2012)”
• koncert BENE & R.Kánik z albumu “Spam Poetry”

Bude koncert. Bude Bene a jeho blabla, bude Roland Kánik a jeho klávesy a pod tým všetkým beaty, čo dunia. Bude Spam poetry, ten rádiovoou_hlavou ocenený album a medzitým pár veršov zo Slovenčiny pre samoukov. Jeden Bene, jeden Roland a ich hudba.

BENE info:

“šušlem až tak, že váhaš, či nie som Poliak”

Bene sa narodil v roku 1984. V roku 1984, chápete. Ako meno tej knihy od Salingera. Bol január a vraj bola zima a za 5 minút 6. Neštudoval žiaden umelecký smer, pretože písanie má na to príliš rád. Má viac LPčiek ako Bony a Clyde. S Lyrikom tvorí Modré hory, s Karaoke Tundrom majú projekt Peťo Tázok a Karaoke Tundra, s Delikom spravil album Záblesky geniality, úlomky šialenstva, so Stratasoulom sa stretli na albume Slovenčina pre samoukov, s Pekom a Rolandom Kánikom nahrali Spam Poetry a získali zaň tú Rádio_hlavu a tak ďalej a ešte ďalej. Kali Bagala si o ňom myslí, že vie písať a preto mu vydal knižku Slovenčina pre samoukov / Spam poetry. A on s tým súhlasil len preto, aby priaznivci hiphopu mali dôvod kúpiť si poličku. Vo svete hiphopu má rešpekt pre brilantnú prácu s tabuľkovým editorom. Medzičasom si nechal narásť vlasy, ale k logopédovi nepôjde. A raz mu jeden reklamný textár povedal, že by mal písať menej, on ho neposlúchol a na druhý deň napísal 3 texty. Píše pesničky a veľa. Možno aj práve teraz.

PULZ Vyšehradskej štvorky:

Ákos H. Molnár (HU)

Narodil sa v roku 1983 v Budapešti. Od roku 2008 žije v Pécsi, kde študuje estetiku a filozofiu. Básne začal publikovať na dokk.hu a neskôr sa stal aj redaktorom tohto nezávislého literárneho portálu.
Okrem toho sa v rámci stretnutí a dielní Kruhu mladých péčskych
spisovateľov venuje aj začínajúcim autorom. Jeho poéziu charakterizuje melancholicko-ironický tón. Venuje sa aj literárnej kritike. Publikuje v najvýznamnejších literárnych časopisoch.

Konrad Góra (PL)

Narodený v roku 1978 v meste Oleśnica v Dolnom Sliezsku. Skončil smiešnu školu. Autor básnických zbierok Requiem pre Saddáma Husajna i iných veršov pre chudobných duchom (Requiem dla Saddama Husajna i inne wiersze dla ubogich duchem, Vroclav 2008), Izba preludov (Pokoj widzeń, Poznaň 2011) a Nižšia sila (Siła niższa, Vroclav 2012).

Bára Gregorová (CZ)

Prozaička, prekladateľka, publicistka, sprievodkyňa a horolezkyňa. Hrá na saxofón a spieva v hudobnej skupine Jenisej. Prekladá súčasnú poľskú a ruskú prózu (napr. Masłowská, Pilch, Loźiński, Sorokin, Děněžkinová).

Debutovala v roku 2008 románom “Kámen – hora – papír”, za ktorý bola nominovaná na Cenu Jiřího Ortena

Natálie Paterová (CZ)

Narodila se a žije v Hlučíně. Studuje českou filologii na univerzitě Palackého v Olomouci. Získala několik literárních ocenění (cena A. Vokolka, cena A. Vokolka aj.) Publikuje čsopisecky (Tvar, Weles, Psí víno, Protimluv aj.) Letos vyšla prvotina Uvnitř kosti duha vydaná nakladatelstvím Protimluv.

Peter Balko (SK)

Narodil sa v roku 1988 v Lučenci. Vyštudoval Gymnázium B.S. Timravy, v súčasnosti je poslucháčom 5. ročníka na VŠMU v Bratislave, odbor scenáristika a dramaturgia. Za svoje poviedky získal niekoľko ocenení na celoslovenských súťažiach ako Literárny Zvolen, Šurany, Kežmarok, Keď si vymýšľam či Jašíkove Kysuce. Je držiteľom hlavnej ceny súťaže Poviedka 2012. Spoločne s Marošom Hečkom a Luciou Potůčkovou mu pred mesiacom vyšla debutová zbierka poézie Metrofóbia. Je spoluautorom pripravovaných celovečerných slovenských filmov Strach a Kandidát. Vo svojom rodnom meste organizuje už štvrtý ročník literárneho festivalu Medzihmla. V jeho tvorbe sa často prelína realita a fikcia, tzv. realikcia.

Mirka Ábelová (SK)

Narodila sa 31. januára 1985. Je z Prievidze, žije v Bratislave,
kde pracuje ako redaktorka domáceho spravodajstva
v Slovenskom rozhlase. V roku 2011 debutovala zbierkou
poézie Striptíz. V roku 2012 získala prvé miesto v literárnej súťaži BÁSNE Asseco solution.

Projekt PULZ Vyšehradskej štvorky je realizovaný vďaka finančnej podpore Medzinárodného Vyšehradského fondu http://visegradfund.org/

Viac o projekte na: www.literarnyklub.sk/pulzV4