nov

16

sobota o 20:00

KRÁĽ DUCHOV, ŠTÓS

Autori a účinkujúci M. Piaček, Dychový orchester Štós, S. Beňačka, J. Chabroň, M. Ondriska, P. Važan, M. Langer-Philippsen a hostia

Kto to cvála nocou temným lesom s pokladom v náručí? Čo sú to za sily útočiace na nevinnú dušu dieťaťa? Spoločenstvo nadšených hudobníkov z baníckeho kráľovského mesta uprostred lesov sa stretáva v krutom zápase s ponurým pseudoromantizmom. V ich odhodlaní im pomáha skupina nájomných profesionálov. Spolu odolávajú aj tým najúlisnejším nástrahám Kráľa duchov a jeho banditov. Súčasná opera v šestnástich obrazoch vznikla spoluprácou Mareka Piačka a profesionálnych operných sólistov s Dychovým orchestrom Štós. Je pokračovaním elektronickej opery Kráľ duchov, premiérovanej v A4 v roku 2008.

Trailer, TU, videopozvánka TU,záznam z KiOSKu zo žilinskej Stanice-Záriečie TU.

Režisérovi a autorom libreta sa podarilo niečo, čo nebýva na Slovensku celkom bežné. Vytvorili primárne humorne ladené dielo, ktoré neskĺzlo do trápnosti, či prvoplánovosti. Divák sleduje paródiu, ktorej interpreti majú schopnosť kvalitne interpretovať originál (čo je pri podobnej koncepcii základ), pričom insitnosť sa tu nezamieňa s amaterizmom a neschopnosťou. A navyše, popri tom všetkom z diela cítiť nesmiernu úctu tvorcov k mantáckej komunite.
– Miro Zwiefelhofer

Vynikající parodie, a přitom zcela vážná hudba v původním slova smyslu, prostě do důsledků dovedená legrácka. Takhle to má vypadat. Žádné polovičatosti.
– Vojtěch Varyš

www.kralduchov.sk
http://www.stanica.sk/2013/08/kral-duchov-stos-2/