nov

30

sobota o 19:00

NEXT 2013 / 14. ročník hudobného festivalu

LEaD (SK)
Lenka Novosedlíková – klarinet, perkusie, hlas, Matúš Wiedermann – processing, klávesy, Marián Zavarský – sampling, klávesy
Elektroakustický ambientný projekt trojice mladých slovenských hudobníkov a skladateľov, aktívnych aj v množstve ďalších telies (napr. Musica falsa et ficta) vznikol v roku 2012. LEaD vytvára zvukovým vrstvením a voľnou improvizáciou plochy prenášajúce poslucháča do atmosferického sveta zvukových farieb zaplavujúcich priestor. Akustické nástroje a objekty, zladené so syntetickými zvukmi, preháňané efektovými modulátormi a nakoniec algoritmicky spracovávané počítačmi, vytvárajú mimozemské hudobné štruktúry, pri ktorých sami performeri objavujú nevšedné podoby hudobno-zvukového spektra. Pôsobivé soundscapes, do ktorých sa oplatí ponoriť.
http://www.facebook.com/LEaD123

OKKYUNG LEE (KR/US) / JOHN BUTCHER (UK)
Jedno z najvychytenejších mien na súčasnej svetovej scéne improvizovanej hudby je kórejského pôvodu. Fenomenálnu violončelistku Okkyung Lee sme pred štyrmi rokmi videli v A4 na festivale Melos-Étos, začiatkom novembra kurátorovala prehliadku Music Unlimited v rakúskom Welse a na NEXTe sa predstaví v hviezdnom tandeme s anglickým saxofonistom Johnom Butcherom. Nositeľ doktorátu z teoretickej fyziky už v 70. rokoch opustil vedu a stal sa známejším skôr ako nápaditý improvizátor, skladateľ a kľúčový hráč na londýnskej scéne. Medzi jeho spolu by sme našli snáď každého, kto v aktuálnej hudbe niečo znamená: Derek Bailey, Fred Frith, Phil Minton, Christian Marclay, Otomo Yoshihide a mnohí ďalší. Butcher aj Lee patria k hudobníkom, ktorí prebúdzajú staré známe akustické nástroje k celkom novému životu.
http://okkyung.wordpress.com
http://www.johnbutcher.org.uk

EVOL (ES)
Názov EVOL v jednom zo svojich významov spája aj kozmický algoritmus na simuláciu kozmologickej štruktúry galaxií a hmlovín. Skrýva sa za ním však aj dvojica hudobných experimentátorov, ktorými sa hrdia aj zásadné labely ako Editions Mego alebo fals.ch. Roc Jiménez de Cisneros a Stephen Sharp svoju tvorbu opisujú ako „computer music for hooligans“. Ich silným zvukovým a inšpiratívnym zdrojom je raveová kultúra, ktorej typické zvuky(zadajte do Googlu slová hoover a rave) si požičiavajú, pretváraju a dávaju ich do iného, netanečného kontextu, ktorý ma bližšie k psychedelickému tripu ako tanečnej party. Balancovanie na hrane computer artu a popkultúry sa takto snaží spájať dva zdanlivo nespojiteľné svety. Medzi ich arzenálom môžeme nájsť balóny, klaksóny, rozličné kovové predmety a iné netradičné objekty na výrobu a simuláciu klasických zvukov rave éry. EVOL na tohtoročnom NEXTe bude zastupovať Roc Jiménez de Cisneros: pripravte sa na dokonalú dekonštrukciu tanečnej párty. Nebudú chýbať stroboskopy, preto predstavenie nie je vhodné pre epileptikov.
http://vivapunani.org

SELVHENTER (DK)
Sonja LaBianca – saxofón, elektronika, Maria Bertel – pozauna, elektronika, Maria Diekmann – husle, Jaleh Negari – bicie, Anja Jacobsen – bicie
Jeden z najvzrušujúcejších nových experimentálnych projektov v Európe. Punkové a metalové rify, ale pritom žiadna gitara. Drsná hudba, no hrajú ju samé ženy. Dokonca majú dvojo bicích. Energické kodaňské kvinteto si rozhodne nedáva servítky pred nástroje a po svojom prepája tradíciu free jazzu, noisu, minimalizmu, experimentálneho rocku a africkej či ázijskej perkusívnej hudby. Selvhenter doposiaľ očarili publikum na akciách ako Copenhagen Jazzfestival, Roskilde Festival, Kongsberg Jazzfestival, Iceland Airwaves, Music Unlimited v rakúskom Welse a teraz ich šou po prvýkrát zažijeme aj na Slovensku. Takto znie súčasný dánsky (a dámsky) underground.
http://www.egetvaerelse.dk
http://www.facebook.com/pages/Selvhenter/177892536719

DJs: AVA (CZ), Jack Jacksons5 (SK, CZ)

Podrobné info na http://nextfestival.sk