sep

22

pondelok o 20:00

DEBRIS COMPANY – PIECE OF MONOLOGUES / SOLILOQUY & MONOLOGUE

predpredaj vstupeniek

Celovečerná adaptácia záverečnej kapitoly slávneho románu Jamesa Joycea Ulysses / bezinterpunkčného monológu Molly Bloom fyzicko tanečného divadla Debris company v réžii Jozefa Vlka a choreografii Stanislavy Vlčekovej.

Tanečno divadelné predstavenie piece of monologue/soliloquy yes-yes je javiskovou adaptáciou poslednej kapitoly svetoznámeho románu Jamesa Joycea Ulysses, monológu jednej z ústredných postáv – Molly Bloom. Monológ/sólo je kompiláciou myšlienkových pochodov koncertnej speváčky – manželky reklamného agenta Leopolda Blooma. Kultový román Ulysses je preslávený revolučným spôsobom uvedenia “prúdu podvedomia” do literárneho sveta.

Voľný prúd pocitov, myšlienok, fragmentov pamäte a fantázie premiešanými so vstupmi z reálneho sveta neznamená však pre nás popisnú cestu cez spomínanú kapitolu, “literárny efekt” ako archetyp je pre nás inšpiráciou na ceste k rešpektovaniu prázdnych strán v imaginárnej knihe, doškrtaných viet, nikdy nezaspievaných hudobných pasáží, prichádzajúcich namiesto slov. Javisko je v tomto prípade pre nás ako nepopísaná stránka v Joyceovom románe pri rešpektovaní symbolických hodnôt a súvislostí spojených s charakterom Molly Bloom v záverečnej kapitole a Joyceovým písaním na hranici vedomia a podvedomia. Soliloquy je rytmickým a rituálnym vyznaním novej dobe ktorá nás obklopuje.

—————–
Z predstavenia Debris Company – Soliloquy priamo vychádza aj druhá časť večera – sólový koncert hosťa Debris Company Davida Kollara.

David Kollar je slovenský hudobník (gitarista, autor filmovej a divadelnej hudby.)
Doposiaľ pripravil hudbu k viac ako 25 filmom a divadelným performance. Davidov posledný album THE SON ziskal v zahraničí niekoľko ocenení. Americký magazín Guitar Moderne zaradil album do TOP 13 nahrávok roka 2013 práve pre originálnu prácu s el. gitarou. Na základe toho dostal David pozvánku odohrať turné v USA / október 2014.
A albume napísali aj AllAboutJazz, Lizard Magazine, Jazz Forum, Rock and Pop, Denník SME, Pravda, Radio Proglas, Český Rozhlas, Musik Reviews DE, Harmonie, … Na oficiálnej stránke Marshall amps bol nominovaný ako album roka.

David je autorom niekoľkých medzinárodných projektov ako napr. hudobno – pohybovej Artrance Performance (Gergo Borlai, Andrea Ladanyi, Eivind Aarset, Bjorn Charles Dreyer, Lenka Dusilova, India Czajkowska)
http://www.youtube.com/watch?v=USkibuDktf4

Spolupracoval s fyzickým divadlom Debris Company (Kolísky, Epic) a niekoľko live performance.
http://www.youtube.com/watch?v=HvhmdEyfFnQ

Pripravil hudbu k novej Performance Petra Boháča SpitFire Company spoločne s Lenkou Dusilovou.
http://www.youtube.com/watch?v=EdnnFlg-xzM

Na tohoročných Karlových Varoch bod odpremierovaný a nominovaný dokumentárny film Mira Rema Comeck (hudba David Kollar)
http://vimeo.com/98473304

Začiatkom roka 2013 vznikol nový taliansko-slovenský projekt The Blessed Beat, ktorý odohral turné v Taliansku, Poľsku, Čechách a na Slovensku.
https://soundcloud.com/david-kollar/the-blessed-beat-the-zone

Spolupracuje s hudobníkmi ako Eivind Aarset (Nils Petter Molvaer, David Sylvian, Dhafer Yosseff), Bjorn Charles Dreyer (Xploding Plastix, Boschamas), Christian Fennesz (David Sylvian), Gunnar Geisse, Berserk IT Band, Lenka Dusilova, Tadeusz Sudnik, India Czajkowska, Lorenzo Felliciati, Jan
Bang… Pat Mastelotto (King Crimson, KTU, …), Paolo Raineri, Simone Cavina, …