aug

22

sobota o 20:00

Fínsky víkend: Anna-Liisa + živá hudba: VRITTI

Réžia Teuvo Puro, Jussi Snellman, Fínsko, 70 min., nemý s anglickými titulkami

Jeden z najznámejších fínskych nemých filmov, prvý, ktorý zaznamenal medzinárodný úspech.

Moderný film s feministickými podtónmi ukazuje mladú ženu, ktorá chce sama rozhodovaťo svojom osude. Anna-Liisa má tesne pred svadbou, no odrazu sa objaví jej bývalý milenec a žiada,aby sa vydala za neho, pretože inak vyzradí nepríjemné tajomstvo.

K filmu z roku 1922 vytvorí živý soundtrack zoskupenie VRITTI. VRITTI sú premeny obsahov vedomia. Experimentálny elektronický projekt dua Peter Kerekeš a Slávo Krekovič vznikol na sklonku minulého roka: analóg vs. digitál, Východ meets Západ, mystika & symbolika, tekuté emócie, uhrančivé dróny-body-sekundy aj nečakané mentálne ruptúry.
http://kraa.sk/vritti/

Fínskyvíkend prinesie trochu chladu do horúceho augustového leta. V krátkosti predstaví súčasnú filmovú tvorbu, no taktiež fínsku kultúru. Tešiť sa môžete na ľahké komédie, severské krimi i klasiku so živou hudbou. Prestávky medzi filmami vyplnia ochutnávky jedla a krátke prednášky.
Podujatiesa koná v spolupráci s Veľvyslanectvom Fínska v Bratislave, fínskym Národným audiovizuálnym inštitútom a Fínskou filmovou nadáciou.

KÚPIŤ LÍSTOK