okt

26

pondelok o 19:00

What the hell contemporary drawing is? – Svetlana Fialová (SK).

Úspešná séria prezentácií a diskusií “What the Hell is..?” pokračuje aj v mesiaci október. Tentokrát prijala naše pozvanie Svetlana Fialová, výtvarníčka, ktorá pracuje najmä v médiu kresby. Spolu s ňou sa pozrieme na to, čo sa s touto umeleckou disciplínou deje v súčasnosti.

Nikto nikdy nevyhlásil kresbu za mŕtvu. Neurobili tak umelci, kritici ani kurátori, hoci to neváhali spraviť maľbe. Či už vo forme prípravnej skice alebo výsledného artefaktu, kresba tu bola prítomná neustále.

Na úplné výslnie záujmu trhu a kurátorov sa však dostala až pred dvadsiatimi rokmi. Aké boli dôvody? Kto sú súčasní kresliari a kresliarky a aký charakter má kresba v ich chápaní? Prednáška predstaví kresbu ako autonómne médium a tvorbu vybraných autorov a autoriek.

Svetlana Fialová (1985) tento rok získala doktorský titul na VŠVU v Bratislave, v roku 2010 absolvovala štúdium maľby u Vladimíra Skrepla na AVU v Prahe.

Je laureátkou britskej ceny za kresbu Jerwood Drawing Prize za rok 2013. Žije a pracuje v Košiciach.
http://www.svetlanafialova.com/

Podujatie prebieha v spolupráci so združením alt30collective. Každýmesiac prinášame čerstvé témy z oblasti súčasnej vizuálnej kultúry, hudby, ale zaoberáme sa tiež ʺnezodpovedanými otázkamiʺ z oblasti verejného života, ktoré s kultúrou súvisia.