sep

24

sobota o 18:30

Nomadic Arts Festival: Fabio Petronilli: H2T a Marika Pecháčková: Vnútroblok

K téme festivalu Nomadic Arts Festivalu 2016 “Susedstvo a teritórium”, prispejeme v A4 premietaním dvoch dokumentárnych filmov, ktoré ponúknu pohľad na susedské vzťahy z dvoch rôznych “svetov”:

H2T, réžia Fabio Petronilli, Taliansko, 20 min., portugalsky s anglickými titulkami

Dokument o intervencii v Trafarii, chudobnom susedstve blízko hlavného mesta Portugalska, Lisabonu. Architekti z Argot ou La Maison Mobile a Mezzo Atelier tupracovali s miestnymi ľuďmi, a na základe výskumu sa rozhodli im pomôcť vytvorením malých komunitných záhrad na troch rôznych miestach. Vytvorili tak miesta pre stretnutie a zdieľanie, a pomohli im pestovať vlastné jedlo. Dokument ukazuje nielen priebeh príprav intervencií, ale zároveň ide pod povrch miestnych susedských vzťahov tu žijúcich ľudí s rozmanitým pôvodom, a ich postoja k ich malému, na seba ponechanému susedstvu. Dokument bol s úspechom premietaný v oficiálnom výbere mnohých svetových filmových prehliadok a festivalov.

Vnitroblok, réžia Marika Pecháčková, Česká republika, 34 min., česky s anglickými titulkami

Režisérka Marika Pecháčková sa každý deň pozerala z okna svojho pražského bytu na zanedbaný vnútroblok, ktorý bol navyše rozdelený plotmi na menšie časti. Film “Vnútroblok” je záznamom jej snahy presvedčiť susedov, aby priestor spojili do jednej plochy a začali ho spoločne využívať – ale tiež reflexiou susedských vzťahov a (ne)ochoty meniť status quo.

Z verejných zdrojov podporil: Fond na podporu umenia.