okt

11

utorok o 20:00

PRO-TÉZA Teatr Nowy: Macabra Dolorosa alebo Dadaistická revue v 14 piesňach s monológmi (Poľsko)

Réžia: P. Szarek, Námet: K. Chlebny, Kostýmy: K. Pięch, Choreografia: M. Mikolajczyk, Hudba: P. Szarek, Účinkujú: K. Chlebny, P. Haranczyk, L. Marek,Produkcia: Teatr Nowy Association/Krakow

Poľský divadelný súbor predstavuje surrealistickú revue inšpirovanú DADA a expresionizmom prvej polovice 20. storočia. Silná téma plná násilia, šialenstva, poukazuje na rozklad osobnosti v najintímnejšej fáze života ženy – matky.

Inscenácia v štýle nemeckéko kabaretu noir je inšpirovaná pasážami z Euripidovej Medei, korešpondenciou Magdy Goebbelsovej a ďalšími materiálmi najznámejších prípadov matiek – vrahýň. Na javisku ožíva hybridný tvor, smútiaca matka, v ktorej sa prelínajú mytologické, historické i súčasné predstavy o ženskom monštre.

Napriek kontroverznému spracovaniu je Macabre Dolorosa silná a bolestivá terapia vo forme bizarnej hardrockovej show, ktorej leitmotívom je utrpenie a odmietanie.

V spolupráci s Poľským inštitútom v Bratislave.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a regionálna dotačná schéma Bratislavského samosprávneho kraja.