apr

26

streda o 20:00

FRESH AIR: Jenny Hval (NO), Tante Elze (SK)

Záverečný koncert série FRESH AIR: Nórska pesničkárka, hudobníčka a spisovateľka Jenny Hval je jedným z najpozoruhodnejších zjavov na svetovej indie scéne.

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

Nórska avantgardistka JENNY HVAL vyčnieva spoza klasických popových speváčok najmä svojou multidisciplinárnou všestrannosťou ako hudobníčka, performerka, spisovateľka či vizuálna umelkyňa. Významnú úlohu v jej tvorbe hraje búranie rodových stereotypov, ktoré stvárňuje často až divadelnými scénami osilujúcimi niekde medzi životom a smrťou. Upírie výjavy, krvavé scény odkazujúce na menštruáciu či odlupujúca sa koža ako stará omietka na dome patria medzi bežné výjavy v jej videoklipoch ako aj počas živého vystúpenia, ktorému zvyčajne nechýba teatrálny rozmer. Jej tvorba v sebe nesie istú tažobu, melodické popové piesne s prvkami noisu ju však dokážu pretransfomovať do podoby poetickej a fascinujúcej, hoci trochu znepokojivej uspávanky. http://jennyhval.com/

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

Slovenský projekt TANTE ELZE netreba predstavovať. Po dlhšej dobe na pódiu: klavír, elektronika a spev s krehkými, introspektívnymi pesničkami z nového albumu, ktorý vyjde v najbližších týždňoch.
https://www.facebook.com/tante.elze/

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

Koncert sa koná v rámci projektu Fresh Air: Súčasné trendy v hudbe, kine, divadle a mediálnom umení podporeného z grantov EHP a štátneho rozpočtu SR, v celkovej výške 160 430 €.