máj

24

štvrtok o 19:00

Futurit: Populárna hudba v súvislostiach #Berlín

Nemecko bolo aj dlho po vojne rozdelená a trpiaca krajina. Vojna zničila aj hudbu. Oficiálnemu prúdu dominoval schlager – gýčový pop ktorý mal tešiť a otupovať masy. Ak Nemci nechceli nadväzovať na minulosť, museli začať odznova. A kde niet tradície, tam môžu vznikať nové a originálne zvuky.
Berlín bol rozdelené mesto – šedivé, dusné a strážené. Mal však svoju charizmu, a stal sa azylom pre nekonvenčných ľudí z celej krajiny. A prichádzali sem pre inšpiráciu hudobníci: Bowie, Eno, Pop aj Cave.
Nemci našli svoj výraz v elektronickej hudbe. Tá asi najlepšie vyjadruje ich myslenie a mentalitu. V sedemdesiatych rokoch to bol Krautrock, v deväťdesiatych sa tu udomácnilo Techno. V osemdesiatych rokoch to bola drzá Neue Deutsche Welle, a v súčasnosti z Berlína vychádza odvážna hudba, ktorá sa už neradí podľa žánrov. Prečo Berlín láka bláznov a nekonformných ľudí? Prečo sa tu darí nápadom, ktoré by inde nemohli vzniknúť? Prečo je v Berlíne všetko politické? Aj to sa dozviete sa na hudobnej prednáške Petra Dolníka