nov

16

piatok o 20:00

Vlna naživo 2018 / Michaela Zakuťanská: Cesta hrdinov

vstupné: 8 € l 6 €

CENA NA VŠETKY 3 PODUJATIA V RÁMCI VLNA FESTIVALU VO ŠTVRTOK  JE 8 € / 6 €

Divadelná výprava na najdlhšiu slovenskú turistickú magistrálu.

Réžia a scénografia Zoja Zupková, hudba Ľuboslav Petruška, hrajú Robo Nižník, Andrej Palko, Lýdia Petrušová, Andrej Remeník, Miriam Ryšavá, Andrej Sisák  

Cesta hrdinov SNP vedie z Devína na Duklu. Práve na ňu sa vydáva historik Henrich, unavený z rýchleho životného štýlu a služby dejinám, spolu so svojou   priateľkou, bohémkou a bývalou poetkou Terezou.  Na ceste stretávajú osemnásťročného superstaristu Janíka, ktorého životné tempo doviedlo na okraj vyhorenia, úspešného architekta Andreja   a mladú idealistku snažiacu sa vytrhnúť spod krídel rodičov Dominiku. Spoločne aj osamote putujú dvadsaťosem dní, počas ktorých prejdú 769 kilometrov. Na podstavcoch pomníkov minulosti sa snažia odhaliť podstatu vlastnej prítomnosti, nájsť svoje malé osobné hrdinstvo a zmysluplný mravný kódex, ktorý by nás vytrhol z historickej slučky genocíd, vojen, nešťastných partnerstiev, straty zmyslu pre povinnosť a ničenia prírody.

V snahe pochopiť dedičstvo minulosti, ktoré si vo svojom živote nesú, čelia situáciám, ktoré kontrujú ich pocitu z komplikovanosti bytia aj vlastného vyhorenia a zjednodušujú svet pútnikov na bezpečné miesto na spanie, oheň, jedlo, teplo, dobré počasie, smiech, suché topánky a ošetrené otlaky.

Michaela Zakuťanská (1987) je považovaná za autorku s  originálnym štýlom a  nekompromisným, no humorne ladeným pohľadom na súčasný svet v  spoločenských súvislostiach. Spoluzakladateľka Prešovského národného divadla (PND, 2013) sa aktuálne venuje najmä divadelnej a  rozhlasovej dramatickej tvorbe. Tvorí a  žije v  duchu poetiky konzervatívneho anarchizmu (ktorý manifestovala v  roku 2004) a ktorý spolu so živelnosťou  prešovskej nátury, bytostným intelektuálnym punkom a  súčasným jazykom (živým a  dramatickým) vytvára z  jej textov neobyčajné generačné výpovede.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond na podporu umenia je hlavným partnerom festivalu.

FACEBOOK EVENT

vstupné: 8 € l 6 €