nov

17

sobota o 19:00

Vlna naživo / Soňa Ferienčíková, Mária Júdová, Alexandra Timpau: Everywhen (SK/CZ)

vstupné: 8 € l 6 €

CENA NA VŠETKY 3 PODUJATIA V RÁMCI VLNA FESTIVALU V SOBOTU  JE 8 € / 6 €

Everywhen – intermediálna performancia o neustálej rotácii dejín.

Soňa Ferienčíková, Mária Júdová, Alexandra Timpau: Everywhen [SK|CZ] 

Everywhen  – intermediálna performance o neustálej rotácii dejín.

Dielo krúži okolo dvojitej roviny života – osobnej a politickej. Do ostrého kontrastu stavia obraz láskyplného, ​​jemného a dobrotivého osobného života a realitu spoločenského zapojenia jedinca, ktorá môže často byť zlovestná, nenávistná a pomstychtivá. Ako prezentujeme svoje politické postoje svojim najbližším?

Žena ako milujúca matka, ktorá propaguje vraždenie a otroctvo; milujúci pár zapojený do propagandy zvrátenej ideológie; deti, ktoré akoby v zápale hry hajlujú. Zábery, na ktorých nie je niečo v poriadku. Obrazy bežných rodín, matiek a otcov so svojimi deťmi, malých skupín navzájom si blízkych ľudí tvárou v tvár hroziacemu opakovaniu histórie.

Naše spomienky sa často vynárajú, upravujú, prikrášľujú alebo dokonca samovoľne mažú. Vynechávaním niektorých udalostí a prepisovaním histórie sa však buduje bariéra v komunikácii medzi nastupujúcou generáciou a staršími ľuďmi. Vzniká tak najlepší základ pre opakovanie určitej časti histórie. Dá sa vôbec zabrániť takémuto opakovaniu, ak máme ideológiu vpísanú do tela takmer ako DNA? Aké ťažké je byť kritickým k vlastnému svetonázoru, zvlášť ak ho vytvárajú naši najbližší?

Soňa Ferienčíková  je tanečnica, choreografka a zakladateľka produkčnej skupiny  BOD.Y. Venuje sa súčasnému tancu, experimentálnemu divadlu a tanečnému filmu. Okrem Bratislavy študovala v Prahe, Antwerpách, Salzburgu a New Yorku. Spolupracovala s viacerými domácimi aj zahraničnými choreografmi a vystupovala v Česku, Maďarsku, Nemecku, Poľsku, Francúzsku, Belgicku, Holandsku, Španielsku, Škótsku, Švajčiarsku, Portugalsku, Bulharsku, Grécku, Turecku, Izraeli, Mexiku a Číne.

Mária Júdová  je výtvarníčka a autorka experimentálnych diel, ktoré vytvára pomocou digitálnych technológií. Študovala odbor Digitálne médiá na Akadémii umení v Banskej Bystrici a Audiovizuálne médiá na FAMU v Prahe, kde okrem tanečných filmov venovala osobitú pozornosť presahu nových médií a súčasných choreografických postupov. Absolvovala stáže na École de recherche graphique v Bruseli a v Medzinárodnom centre pre umenie a nové technológie CIANT v Prahe. Jej tvorba bola prezentovaná na festivaloch v Košiciach, Prahe, Amsterdame, Rotterdame, Bazileji, Pau a mnohých ďalších. Získala ocenenie na festivale Screenmotion v Londýne, rezidenčný pobyt v Theater Roxy vo švajčiarskom Bazileji či vo významnej britskej tanečnej spoločnosti Rambert. Spolupracuje na platforme Choreographic Coding Lab vytvorenej v rámci výskumného projektu Forsythe Company. Jej nový projekt Dust skúmajúci telesnosť vo VR bol prezentovaný v Londýnskom Victoria & Albert Museum a v Pervasive Media Studio v Bristole a získal pozornosť medzinárodnej verejnosti.

Alexandra Timpau  je v oblasti soundartu samouk. Pôvodne študovala architekúru a mestské plánovanie v Rumunsku. Po škole sa presťahovala do Prahy, kde sa začala venovať live codingu. Ako členka otvoreného medzinárodného umeleckého združenia Kolektiv, ktoré sa venuje algoritmickej hudbe a vizuálnemu umeniu, vystupovala na podujatiach v Česku aj v zahraničí. Zaujíma ju spájanie atmosférického sound dizajnu s polyrytmickými patternami. Inšpiráciu nachádza v náboženských praktikách svojej domovskej krajiny, súčasnej parametrickej hudbe a industriálnom techne.

FACEBOOK EVENT

vstupné: 8 € l 6 €