apr

18

štvrtok o 18:00

Kapitalks: Luiza Prado prepája umenie a kritiku kolonializmu

vstupné: vstup voľný

Umelkyňa a výskumníčka Luiza Prado de O. Martins sa narodila v roku 1985 v Rio de Janeiro – takmer päťsto rokov potom, čo do Brazílie prvý raz vtrhli Portugalci a podmanili si ju. Keďže videla jeho následky, kolonializmus je častou témou jej tvorby a objektom skúmania.

„Zanecháva jazvy, ktoré pretínajú svet, sú súčasťou každej tehly v hraničných múroch či muzeálnych artefaktov,“ napísala pri predstavení svojho nového projektu A Topography of Excesses, ktorý prepája performancie, inštalácie, pohyblivé obrazy a jej bohaté vedomosti o ľudovej kultúre.

Vo vizuálnom umení a výskume sa venuje okrem okrem kolonializmu aj témam antikoncepcie, rodu, rasy, etnika či spoločenských vrstiev a všíma si, ako spolu súvisia a snaží sa na to upozorniť aj ostatných a ostatné.

Do Bratislavy na sériu debát Kapitalks prichádza z Prahy, kde pred pár týždňami predstavili jej veľkú výstavu v rámci cyklu Multilogues on the Now v galérii Display. V Berlíne, kde študovala, nedávno získala prestížnu Vilém Flusserovu rezidenciu.

Diskutovať s ňou bude kurátorka Zuzana Jakalová.
(Okrem debaty je pripravená aj projekcia jej diel.)
Vizuál: Dávid Koronczi 

 

Organizuje Kapitál.

FACEBOOK EVENT

vstupné: vstup voľný