jún

25

štvrtok o 19:00

Premiéra filmu Christo: Chôdza po vode s diskusiou

vstupné: 4 €

Súčasťou premiéry dokumentu CHRISTO: Chôdza po vode bude diskusia, ktorá spojí milovníkov vizuálneho umenia a filmu. O legende konceptuálneho umenia budú debatovať: kunsthistorička, vedúca kurátorka zbierok moderného a súčasného umenia v SNG Lucia G. Stach, vizuálny umelec Juraj Sabo a moderátorom bude kritik a kurátor umenia Omar Mirza. Diskusia sa začne bezprostredne po skončení projekcie, vo štvrtok 25. júna 2020 (premiéra so začiatkom o 19.00 hod.) v A4 – priestore súčasnej kultúry v Bratislave. Od tohto dňa vstupuje film režiséra Andreja Paunova do slovenských kín a k dispozícii bude aj online.

Dokument je pohľadom za kulisy tejto legendy, biografickým portrétom i zábavnou poklonou mužovi, ktorého tvrdohlavosť nerešpektuje žiadne hranice. Jeho pôsobivé konceptuálne inštalácie menili tvár ikonických miest po celom svete. Preslávil sa najmä balením monumentov – prírodných objektov a budov – do látok a plastov.
Christo sa narodil 13. júna 1935 v Bulharsku; žil v Rakúsku, Švajčiarsku a neskôr sa presťahoval do Francúzska. Navštívil aj Prahu, na konci roku 1956 mal možnosť vidieť po prvý raz, v tamojšej Národnej galérii, obrazy moderných európskych maliarov. Pracoval so svojou manželkou Jeanne-Claude Denat de Guillebon, ktorú stretol v roku 1958 v Paríži. Christo zomrel 31. mája 2020 vo veku 84 rokov.

Viac informácií:
Web Filmtopie: http://www.filmtopia.sk/
CHRISTO: Chôdza po vode: http://www.filmtopia.sk/filmy/46/17/christo-chodza-po-vode/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ixFc3Si7z5U

 

Z verejných zdrojov podporila Nadácia mesta Bratislavy a Bratislavský samosprávny kraj.

vstupné: 4 €