sep

02

streda o 20:00

Newsreel 63 – The Train of Shadows

vstupné: Vstupné dobrovoľné.

English Friendly
Nika Autor, SI, 2017, 40 min, en tit
Trailer: https://vimeo.com/222230484

Neformálny slovinský kolektív Newsreel Front (Obzorniška fronta) sa snaží aktualizovať otázku nevyhnutnosti angažovanej filmovej žurnalistiky v rôznych sociálno-politických konšteláciach. V A4 si premietneme film jednej z členiek kolektívu, Niky Autor.

Newsreel 63 – The Train of Shadows sa snaží o umiestnenie a pochopenie konkrétneho obrazu – útržku videa zachyteného mobilom na raz slávnej železničnej trati Belehrad-Ľubľana, kde teraz utečenci necestujú v kupé, ale medzi kolesami vlakov.

Autor sa púšťa do vizuálneho skúmania železníc a skúma ich historický, sociálny a politický naratív. Autor používa zábery z mobilu utečencov, aby vizualizovala dekády politického boja o ľudskú mobilitu. Esejisticky a asociatívne pracuje s historickými naratívmi a súčasnými predstavami týkajúcimi sa cestovania.

O víťazovi Found Footage Award z MFF Rotterdam 2018 píše The Guardian ako o úžasne originálnom filme, pričom Niku Autor označuje za nového Johna Griersona.

Vstupné dobrovoľné.
____

Čo hovorí o Newsreel Front Bill Nichols, prominentný teoretik dokumentárneho filmu?

“It [Newsreel Front’s work] provides us with a sense of the full humanity of those whom the dominant media treat as mere members of abstract categories such as immigrants, migrant workers, or political asylum seekers.”

“Newsreel Front’s work restores a sense of life, and value, to people who might otherwise be merely objectified and forgotten. Their reports identify a massive and dangerously overlooked threat to the social order: the reduction of human beings to objects, even criminals, based on their place of origin and the validity of their travel documents. Newsreel Front indirectly, implicitly asks—Who are we and what must we do to affirm and defend our status, and the status of others, as full human beings when institutions and nation states fail to honor this fundamental premise?”

https://www.obzorniska-fronta.si/indexe.html
https://www.autor.si/

 

FACEBOOK EVENT

Z verejných zdrojov podporila Nadácia mesta Bratislavy a Bratislavský samosprávny kraj.

vstupné: Vstupné dobrovoľné.