feb

28

nedeľa o 18:00

Kino inak A4 x DAFilms: Právo na bývanie – diskusia / A. Rychlíková / B. Bírová / L. Kovácsová

vstupné: dobrovoľné

Vo februárovom online programe Kina Inak A4*, ktorý vznikol s láskavou podporou portálu DAFilms, zameriame pozornosť na krízu bývania. Počas pretrvávajúcej pandémie sa problém bezdomovectva a nedostupného bývania stal naliehavejším – obyvateľstvu je prikázané ukrývať sa doma / izolovať, no niektorí*é takúto možnosť mesiace či roky nemajú. Ceny bytov a ich prenájmov neustále rastú.
“Každý potrebuje a zaslúži si bývať. Ale naše domovy sú pretvárané na tovar, komodifikované, čím sa ďalej zvýrazňujú nerovnosti medzi tými, ktorí mestá obývajú. Zisk je dnes omnoho dôležitejší než sociálne potreby. Chudobní sú nútení platiť stále viac za stále horšie bývanie. Mestským komunitám hrozí násilie spojené s vysťahovaním a gentrifikáciou a prínosy dobrého bývania sú dostupné iba tým, ktorí si ich môžu dovoliť, “ píšu David Madden a Peter Marcuse v knihe Na obranu bydlení.
V diskusii, ktorá uzatvára cyklus Právo na bývanie, sa budeme rozprávať s hostkami Apolenou Rýchlíkovou, Barborou Bírovou a Laurou Kovácsovou.
Diskusiu moderuje Barbora Nemčeková (Kino Inak A4)
// diskusia bude prebiehať v slovenskom a českom jazyku //
Diskusia bude streamovaná na našom Facebooku a Youtube.
Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
—————————————
🎞️ Filmy, ktoré sme vybrali do cyklu Právo na bývanie v spolupráci s DAFilms.sk sú k dispozícií na: https://a4.sk/kino & https://a4.sk/kino2/ do konca februára.
Všetky vybrané filmy sú k dispozícií s anglickými titulkami.
* Online program Kina Inak A4 vznikol v spolupráci s portálom DAFilms. Dramaturgičky Kina Inak pre vás pripravili tematický cyklus šiestich filmov, ktoré si môžete pozrieť prostredníctvom platformy DAFilms. Vďaka našej spolupráci podporíte sledovaním filmu z tejto databázy aj našu prázdnu kinosálu – prostredníctvom zakúpenia lístku (1,50€ – 2,50€) a sledovaním filmu cez link na A4.sk.

vstupné: dobrovoľné