mar

18

piatok o 19:00

Ruský imperializmus – kam siahajú jeho korene

vstupné: vstupné dobrovoľné

Prečo sme svedkami ruskej agresie na Ukrajine? Dobyvačná politika Ruska do okolitých krajín má korene v politických, hospodárskych, sociálnych a kultúrnych špecifikách. Prevedieme vás storočiami, kedy ruskí cári, boľševickí diktátori a súčasní autokrati obsadzovali, podrobovali, presídľovali a deportovali spoločenstvá. Vysvetlíme vám ako s tým súvisí univerzalizmus, nomádske dedičstvo, absolutizmus, ale aj dobre známa tzv. všeslovanská vzájomnosť, oslobodzovanie národov, či proletársky internacionalizmus.
Moderuje:
Lukáš Krajčír, PhD. / HÚ SAV
Diskutujú:
PhDr. Lukáš Rybár, PhD. / FiF UK
Eva Škorvánková, PhD. / FiF UK
Juraj Marušiak, PhD. / ÚPV SAV
🇺🇦Výťažky z dobrovoľného vstupného pôjde na podporu Ukrajiny
🇺🇦
Venujeme ich zbierke Anténa – sieť pre nezávislú kultúru ( https://www.donio.sk/antena-pomaha-ukrajine ), ktorá je v kontakte s kultúrnymi centrami na Ukrajine. S týmito centrami (Dnipro Center for Contemporary Culture, IZLYATSIA / IZONE, Jam Factory Art Center Lviv, Art-zavod Platforma Kyiv) sme partnersky prepojený v rámci platformy East Hub, časti najväčšej európskej siete kultúrnych centier Trans Europe Halles.
🇺🇦
Zdroje budú jednak použité na humanitárnu pomoc realizovanú našimi partnermi na Ukrajine, ale v prípade potreby aj na podporu našich Ukrajinských partnerov, ak prídu na Slovensko.
🇺🇦
Viac o zbierke tu: https://www.donio.sk/antena-pomaha-ukrajine
Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Nadácia mesta Bratislavy a Bratislavský samosprávny kraj.

vstupné: vstupné dobrovoľné