apr

11

pondelok o 20:00

Zoom Céline Sciamma: Bande de filles (Girlhood)

vstupné: Vstupné 4 € / 2 € zľavnené

Réžia Céline Sciamma, FR, 2014, 113 min., fr + sk titulky
Vstupné 4 € / 2 € (seniori*ky, študentstvo, ZŤP)
Pri príležitosti uvedenia nového filmu francúzskej filmárky Céline Sciamma si pripomenieme aj niektoré z jej starších filmov. Sciamma sa vo svojej tvorbe zaoberá dospievaním, fluiditou rodu a sexuality, ženskými priateľstvami a láskou.
Marieme, utláčaná svojím rodinným prostredím, slepými vyhliadkami na školu a chlapčenskými zákonmi v susedstve, začína nový život po tom, čo stretne skupinu 3 slobodomyseľných dievčat. Zmení si meno, štýl obliekania a odíde zo školy, aby ju prijali do gangu, dúfajúc, že to bude cesta k slobode. “(Sciamma) nemala v úmysle nakrútiť spoločenský film o Francúzsku, ani sa nesnažila zaútočiť na drvivú prítomnosť bielej ženskosti strednej triedy vo francúzskej kinematografii. Namiesto toho, ako sama hovorí, jednoducho „chcela poskytnúť úplnejší obraz o tom, čo znamená byť ženou v súčasnom Francúzsku, a o množstve identít, ktoré existujú. Chcela som dať priestor dievčatám, ktorým sa nevenuje pozornosť, ale sú rovnako moderné a francúzske.” (Alice Pfeiffer,
Girlhood: the film that busts the myth of conventional French femininity)
Premietanie je organizované v spolupráci s Francúzskym inštitútom.
Z verejných zdrojov podporila Nadácia mesta Bratislavy a Bratislavský samosprávny kraj, projekt finančne podporila MČ Bratislava-Staré Mesto.

vstupné: Vstupné 4 € / 2 € zľavnené