apr

25

pondelok o 20:00

Minizoom Sergei Loznitsa: Krotká

vstupné: 4 € / 2 € zľavnené

Réžia Sergei Loznitsa, FR, DE, RU, 2017, 137 min., ru + cz titulky

 

V súvislosti s agresiou ruského štátu na Ukrajine upriamujeme pozornosť na ukrajinského filmára Sergeia Loznitsu, ktorý sa vo svojich filmoch kontinuálne venuje spoločensko-politickým pomerom v Rusku, dynamike moci a zla a sile propagandy. 

Loznitsova Krotká je nekompromisnou alegóriou stavu ruskej duše i súčasného väzenského systému ako dedičstva Stalinovho sociálneho inžinierstva, súčasti štátnej mašinérie a nástroja moci. Jedného dňa sa žene vráti balíček, ktorý poslala svojmu manželovi do väzenia. Vystrašená a plná obáv sa vydáva na cestu do odľahlej časti krajiny. Čaká ju byrokratická absurdita, krivdy, násilie i poznanie, že väzenie nekončí za stenami a ostnatými drôtmi. Režisérov popis jedného zápasu nezvyčajným spôsobom mieša brutálny realizmus a expresionisticky poňatú satiru. Krotká je radikálnym politickým filmom o krajine, kde úrady aj ľudia hrajú rolu fantómov – slúžia ako prázdne schránky, ktoré imitujú funkciu, ktorú by mali zastávať.

Z verejných zdrojov podporila Nadácia mesta Bratislavy a Bratislavský samosprávny kraj, projekt finančne podporila MČ Bratislava-Staré Mesto.

vstupné: 4 € / 2 € zľavnené