jún

18

sobota o 18:00

self-made-meta-female / Paula Gogola / vernisáž

vstupné: vstupné dobrovoľné

Ťažisko doterajšej tvorby Pauly Gogoly, výraznej autorky mladej generácie a študentky Ateliéru Mal+by na VŠVU, sa formálne nachádza v expresívne gestickej figurálnej maľbe, zatiaľ čo tematicky sa cez tvorbu tela v obraze príznačne zaoberá problematikou skúmania rodu, (vlastného) tela a spochybňovania rodovej binarity.
V rámci výstavného projektu self-made-meta-female autorka rozvíja témy rodu a figúry v abstraktnejších polohách. Po(pri) veľkoformátových olejomaľbách na plátne sa Gogola vracia k menším formátom, skromnejšiemu materiálu a subtílnejšiemu výrazu, dopĺňajúc portfólio surovejších ale aj explicitnejších zobrazení o citlivejšie, snové výjavy. Práca s abstrahovaním a fragmentáciou odkazuje na komplikovanie problematiky (nielen) rodovej binarity, a ponúka nuansy chýbajúce v čiernobielom vnímania sveta/seba. Gogola sa v self-made-meta-female znovu pre/vytvára, ale aj spochybňuje a spytuje.
V malých formátoch a tlmených farbách niekde medzi čiernou a bielou, či ružovou (a modrou) Gogola svoje maliarske gesto stišuje ale zároveň ponecháva absolútne prítomným.
Výstava bude otvorená počas festivalu Svet podľa Gabriela.
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Nadácia mesta Bratislavy.

vstupné: vstupné dobrovoľné