nov

08

Filmový festival Jeden svet 2022. Deň 4

vstupné:

8
Jeden svet / Café Európa: Stratení v reklame
utorok / 18.00 / diskusia / vstup voľný
diskutujú F. Struhárik, Denník N, E. Rajčáková, Rada pre reklamu, R. Dvořák, zástupca vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, moderuje Lukáš Osvald

Odhaduje sa, že denne vidíme v závislosti od životného štýlu 2 000 až 10 000 reklám. Väčšinu ani nevnímame, pretože sme si na reklamu natoľko zvykli, že ju považujeme za bežnú súčasť života. Či chceme, alebo nie, reklama ovplyvňuje naše predstavy o svete, má obrovský dosah na jednotlivcov a celú spoločnosť. Formuje, čo je správne, ako má vyzerať šťastný život, čo k nemu potrebujeme a čo pre to máme spraviť. Ale aj koho máme voliť, komu máme finančne prispieť a ako tráviť voľný čas. Zároveň je kľúčovým prvkom informačného priestoru, v ktorom žijeme. Vie vytvárať falošné predstavy ekologickej udržateľnosti, posilňovať dojem spoločenskej zodpovednosti, dostať k moci diktátora, ale aj otvárať citlivé spoločenské témy pre širšie skupiny ľudí. Ako sa v celej tejto informačnej spleti vyznať? Ako nastaviť informačný ekosystém tak, aby boli negatívne dôsledky skreslenia reality čo najmenšie? A dá sa to vôbec dosiahnuť?
www.jedensvet.sk

8
Jeden svet v krátkosti (medzinárodné filmy)
utorok / 20.00 / kino / 5 € na mieste / 4 € zľavnené / 35 € permanentka / 30 € zľavnená permanentka
Súčasťou programu filmového festivalu Jeden svet bude po minuloročnej premiére opäť aj Jeden svet v krátkosti – sekcia venovaná výnimočným filmom krátkometrážnej dokumentárnej tvorby posledných rokov. Jej jednotiacou témou, rovnako ako aj témou celého 23. ročníka festivalu, je Domov. Tento abstraktný pojem si spájame najčastejšie s miestom, kde môžeme byť sami sebou, s milovanými osobami či s pocitom bezpečia, ale pre mnohých môže predstavovať aj väzenie, bolestnú spomienku alebo neistotu. Tvorcovia našich piatich „kraťasov“ zahraničnej produkcie vám počas sedemdesiatich piatich minút rozpovedia príbehy na tému domova v jej rozmanitých sférach a z rôznych uhlov pohľadu.
Príďte spolu s nami sledovať, ako sa protagonisti vybraných snímok snažia nájsť nový domov, ako sa vyrovnávajú s jeho stratou, dúfajú v jeho záchranu, pokúšajú sa naučiť žiť s traumou, ktorú v nich zanechal, aj ako využili jeho priestory na účely sociologického výskumu.

RÚŠKA A ĽUDIA
Maski i ludzie / Paweł Łoziński / Poľsko / 2020 / 11 min.
„Počas pandémie sa plynutie času stalo mojou súčasťou. Svet zamrzol spolu s kamerou na mojom balkóne. V zábere sledujem kúsok sveta a jedinečný časový úsek, v ktorom sme sa všetci ocitli. Pozorne načúvam náhlemu tichu. Ale život, ktorý sa spomalil, pokračuje pod mojím balkónom. Nové postavy sa pohybujú ako na javisku. Kladiem ľuďom otázky, na ktoré si sám nedokážem odpovedať – čo príde ďalej?“ (Paweł Łoziński)

MIER A POKOJ
Myr i spokij / Myro Kločko, Anatolij Tatarenko / Ukrajina / 2022 / 12 min.
V čase, keď prechádzali na Ukrajinu ruské vojská, napísal Andrij Bondarenko hru o životnej kapitole, ktorú ukončil vojnový konflikt.

HAMMOUDIHO SEN
Hammoudiʼs droom / Els van Driel, Eefje Blankevoort / Holandsko / 2021 / 25 min.
Mohammed, prezývaný Hammoudi, ako štrnásťročný uteká zo Sýrie. Spolu so starším bratom opúšťajú matku a sestry a prevažne pešo prejdú celú cestu zo Sýrie až do Európy. Je to dlhá a náročná cesta, na ktorej sa stretávajú s nebezpečnými prekážkami, ako sú mínové polia, divé zvieratá a násilnícka pohraničná stráž. Mohammedova cesta sa javí ako nočná mora, ale on naďalej sníva o tom, ako sa v budúcnosti stane lekárom. Keď však dorazí do Holandska, zistí, že je náročné naučiť sa nový jazyk. A všetko trvá celú večnosť. Svoju mamu nevidel viac ako tri roky. Splní sa mu sen a prídu konečne jeho mama a sestry zo Sýrie?

KRAJINA PO POŽIARI
Grigio. Terrabruciata / Ben Donateo / Švajčiarsko, Taliansko / 2020 / 15 min.
Dokumentárny film Krajina po požiari zachytáva život v dedinke na juhu Talianska, v regióne Kalábria. Rozpráva o vysťahovaní mladých ľudí na sever a o živote v opustenej krajine.

MUSÍME PREŽIŤ: FUKUŠIMA!
Musíme prežiť: Fukušima! / Tomáš Krupa / Slovensko / 2022 / 13 min. / japonsky
Pred desiatimi rokmi, v marci 2011, sa zrútili tri reaktory poškodené zemetrasením a cunami v japonskej jadrovej elektrárni vo Fukušime. Všetci do 20 kilometrov od závodu boli evakuovaní, ale Naoto Macumura sa rozhodol zostať – ako jediný z 80 000 ľudí. Teraz žije bez akýchkoľvek symptómov radiácie a stará sa o opustené zvieratá v oblasti, ktorú japonská vláda systematicky očisťuje od radiácie a pripravuje na nový život. Otázkou však je, ako sa vyrovnať so svetom, ktorý balansuje na pokraji klimatickej katastrofy.
Krátky film z Fukušimy je autonómnou kapitolou dokumentárneho projektu Musíme prežiť (anglická skratka WHTS) o dôsledkoch klimatických zmien na život človeka. Projekt WHTS, ktorý zahŕňa dlhometrážny film a spin off kolekciu, zvyšuje povedomie o súčasných a budúcich klimatických dôsledkoch na náš život cez osobné príbehy ľudí žijúcich v už zasiahnutých oblastiach.

NIE SI ŠIBNUTÁ
Tʼes pas folle / Jeanne Susplugas / Francúzsko / 2020 / 12 min. / francúzsky

Bábky sa vymieňajú v rámci podpornej skupiny, v ktorej sa rozprávajú o partnerskom a rodinnom násilí, aby sa dostali spod jeho vplyvu a z jeho kolobehu. Zmanipulované obete sú ako bábky. V rozhovoroch sa zmieňujú najmä o dvojakom utrpení, čiže o spravodlivosti, ktorá toto násilie legitimizuje.

Sekciu krátkych filmov na Jednom svete pripravila Nina Ulická, študentka Katedry audiovizuálnych štúdií FTF VŠMU.

Premietanie filmov prebehne spoločne. Lístok vám platí na všetky filmy.

8
Jeden svet po zotmení / DJ NED
utorok / 22.00 / DJ
DJ NED je DJ a umelec pôvodom z Kene, ktorý sa hudbe venuje už skoro 20 rokov. Zameriava sa na Reggae, World Music, Hip Hop, Punjabi a africké rytmy. Pochádza z chudobného prostredia, preto sa naučil robiť hudbu kreatívne a vystačil si s akýmkoľvek vybavením, ktoré bolo v tom čase dostupné vrátane deejayingu pomocou kaziet a hifi gramofónov. V súčasnosti uprednostňuje profesionálne gramofóny, no na to, aby ľuďom dodal dobré vibes, použije čokoľvek, čo je k dispozícii. Momentálne žije na Slovensku, hráva v mnohých kluboch a na festivaloch v Bratislave a prináša do mesta svoj exkluzívny štýl párty rocku s kultúrnym nádychom. Skvele inšpirovaný DJmi, ako sú Jazzy Jeff a Federation Sounds, môžete očakávať veľa oldschoolovej flavy a riddimov s niektorými africkými a pandžábskymi hitmi a hip-hopovými prvkami, ako je scratching, ktorý okorení Nedov set!

vstupné: