nov

09

Filmový festival Jeden svet 2022. Deň 5

vstupné:

9
Jeden svet / Pongo Calling
streda / 18.00 / kino / 5 € na mieste / 4 € zľavnené / 35 € permanentka / 30 € zľavnená permanentka
réžia T. Kratochvíl, Česká republika, Slovensko, Veľká Británia, 2022, 78 min., česky

Svoju rómsku rodinu zachránil pred rasovou diskrimináciou útekom z Česka do Veľkej Británie. Uspel tam, a potom sa rozhodol pre neľahký plán – zachrániť všetkých európskych Rómov. Najsledovanejší rómsky vodič kamiónu, päťdesiatročný bloger Pišta Pongo, na ceste z manchesterského predmestia do Bruselu, bojuje za lepší život miliónov Európanov druhej kategórie.
www.jedensvet.sk
Po filme bude nasledovať diskusia s režisérom Tomášom Kratochvílom.
trailer: https://youtu.be/U–ATrfhE1Q

9
Diskusia s Deníkom N: Ako vyvážiť a neznevážiť? Obrazy rómskej menšiny v médiách
streda / 19.30 / diskusia / vstup voľný
diskutujú T. Kratochvíl, režisér filmu Pongo Calling, M. Mudroňová, programy sociálnej integrácie –Človek v ohrození, Peter Ivanič, Svet medzi riadkami, moderuje Juraj Koník z Denníka N
V médiách väčšinou pracujú novinári z majority. To môže, hoc aj v dobrej viere, ovplyvniť spôsob, akým informujú (nielen) o rómskej menšine. Obrazy, ktoré publiku poskytnú, sú neraz buď stereotypizujúce alebo sa v nich, naopak, „preventívne“ vynechávajú problematické fenomény – pre istotu, aby náhodou nereplikovali stereotypy či predsudky. Ako teda pokrývať takéto náročné témy bez stereotypov a predsudkov a zároveň tak, aby sme ako novinári zostali pre publikum dôveryhodní? Partnerom diskusie je projekt Svet medzi riadkami a Slovak Aid.
www.jedensvet.sk

9
My street films
streda / 20.00 / kino / 5 € na mieste / 4 € zľavnené / 35 € permanentka / 30 € zľavnená permanentka
Kolekcia krátkych dokumentárnych filmov vznikla v rámci projektu My Street Films SK. Jeho účastníci rozvíjali v priebehu ôsmich mesiacov pod lektorským vedením výrazných osobností domácej dokumentaristiky pôvodné námety až do podoby filmov, ktoré teraz uvádzame v slávnostnej premiére. Kolekcia odráža jedinečný pohľad autorov na ich bezprostredný životný priestor. Tematicky sú filmy rôznorodé: prenikavý dokumentárny portrét, esejisticky koncipovaná úvaha o zmocňovaní sa architektonických a historických symbolov, poetické rozprávanie o magickom náboji miest detstva alebo pohľad do subkultúry, ktorá hľadá únik z mestskej každodennosti. Vo filmoch sa odráža tvorivá sloboda a hľadačský duch mladých filmárov, často bez predošlých skúseností s nakrúcaním.
My Street Films je formát, ktorého pôvod siaha do roku 2011, keď v Spojenom kráľovstve prebehol prvý ročník pod záštitou prestížneho londýnskeho festivalu Open City Docs Fest. Od roku 2014 projekt kontinuálne beží v Česku ako iniciatíva VOD platformy DAFilms.com. Predošlé dva slovenské ročníky organizovali žilinská Truc sphérique (2015) a bratislavská A4 (2017). V roku 2022 prevzalo organizáciu slovenskej vetvy projektu Národné osvetové centrum v spolupráci s Hornošarišským osvetovým strediskom. Zmyslom projektu je vzdelávanie v oblasti tvorby dokumentárneho filmu s presahmi k občianskej žurnalistike. Je určený (aj) pre záujemcov bez predošlého formálneho filmového vzdelania, teda pre všetkých, ktorých lákajú možnosti filmového média na vyjadrenie vlastného pohľadu na svet, čo ich obklopuje. Každý ročník sa začína otvorenou výzvou na prihlasovanie autorských námetov, z ktorých porota vyberie tie s najväčším potenciálom. Ich autori získajú príležitosť rozvinúť ich do podoby vlastných dokumentárnych filmov.
Po projekcii bude nasledovať diskusia s Deborou Pastirčákovou a Pavlom Smejkalom z projektu My Street Films.

9
Jeden svet po zotmení / KARAOKE TUNDRA / IRRENAFFORD
streda / 22.00 / DJ
KARAOKE TUNDRA je všestranný, ťažko zaraditeľný hudobník a producent ukrajinského pôvodu, ktorý sa venuje dídžejingu a tvorbe vlastných beatov. Na svojom konte má projekty ako Futurologický kongres alebo Kačica s hlavou tigra. Na Slovensko sa vrátil, pochopiteľne, z rovnakých dôvodov, ako sem prišli ostatní Ukrajinci – pre inváziu ruských vojsk.

IRRENAFFORD prišla do Bratislavy s prvou vlnou utečencov po tom, čo bol jej rodný Charkiv vystavený masívnemu ostreľovaniu a ruskej agresii. Zážitky a pocity z vojny a emigrácie pretavuje do elektrických setov, v ktorých kombinuje grime, techno, juke a breakbeat so zvukmi sirén a padajúcich bômb.

vstupné: