nov

10

štvrtok o 16:00

Filmový festival Jeden svet 2022. Deň 6

vstupné:

10
Jeden svet / Za zvieratá
štvrtok / 16.00 / kino / 5 € na mieste / 4 € zľavnené / 35 € permanentka / 30 € zľavnená permanentka
Eläinoikeusjuttu, réžia S. Kivelä, Vesa Kuosmanen, Fínsko, 2022, 82 min., fínsky, ST

Pred vyše desiatimi rokmi sa Saila otvorene priznala, že bola súčasťou skupiny aktivistov, ktorá tajne natáčala stovky zvieracích fariem. Jej sestra Mai si však zvolila inú cestu – politiku. Saila sa obáva, že jej najväčší aktivistický idol sa môže stať súčasťou mašinérie, proti ktorej spoločne bojovali. Saila strávila tri roky svojej mladosti v právnom boji, v ktorom pre ňu prokurátor žiadal trest odňatia slobody a farmári chceli najvyššie odškodnenie. Vedúci aktivista Kristo v nej videl ďalšiu nádej pre hnutie. Saila však už nevie, ako ľuďom ukázať dôkazy a presvedčiť ich o utrpení zvierat. Musí sa zachrániť a zistiť nielen to, aká je aktivistka, ale najmä aký je človek.
www.jedensvet.sk

10
Jeden svet / Café Európa: Európa po vojne  
štvrtok / 16.30 / diskusia / vstup voľný
diskutujú K. Mathernová, Európska komisia, riaditeľka Podpornej skupiny pre Ukrajinu, T. Bokor zo Slovak Aid, Z. Vatráľová, vedúca Úradu IOM v Bratislave, moderuje A. Najvirtová, riaditeľka Človeka v ohrození

Ruská vojenská agresia proti Ukrajine dostala opäť do centra pozornosti Európsku úniu. Mnohé krajiny sa na ňu pozerajú už nielen ako na ekonomický priestor, ktorý poskytuje príležitosti na vyššiu kvalitu života, ale aj ako na geopolitického aktéra, ktorý vie prispieť k bezpečnosti a ochrane suverenity menších krajín pred agresívnymi mocnosťami a k vytvoreniu priestoru, v ktorom sa môžu bezpečne rozvíjať. Tento rok podali prihlášky do EÚ predstavitelia Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska. Aké sú ich vyhliadky? Čo môže priniesť tento typ rozširovania ľuďom z týchto krajín a hlavne aká je rola Slovenska, ktoré má s transformáciou a s prístupom do EÚ pomerne nedávne skúsenosti?

10
Jeden svet / Odchádzania
štvrtok / 18.00 / kino / 5 € na mieste / 4 € zľavnené / 35 € permanentka / 30 € zľavnená permanentka
Leaving to Remain, réžia M. Erdevicki, Slovensko, Česko, Veľká Británia, 2022, 91 min., slovensky, anglicky, česky

Film Odchádzanie má troch protagonistov: Ondreja Olaha, Denisu Ganon a Petra Totáka. Reprezentujú generáciu rómskych detí, ktoré emigrovali do Spojeného kráľovstva v 90. rokoch a začiatkom nového milénia. V Anglicku sa im dostalo možností, ktoré im v rodnej krajine, na Slovensku a v Česku, boli odopreté, a vďaka tomu sú z nich dnes vzdelaní a sebavedomí Európania. Do života im však zasiahol brexit a celosvetová pandémia. Dôsledky sledujeme úplne zblízka, očami samotných protagonistov filmu.
Po filme bude nasledovať diskusia s režisérkou Mirou Erdevički.

10
Jeden svet po zotmení / KARAOKE TUNDRA / IRRENAFFORD
štvrtok / 22.00 / DJ
KARAOKE TUNDRA je všestranný, ťažko zaraditeľný hudobník a producent ukrajinského pôvodu, ktorý sa venuje dídžejingu a tvorbe vlastných beatov. Na svojom konte má projekty ako Futurologický kongres alebo Kačica s hlavou tigra. Na Slovensko sa vrátil, pochopiteľne, z rovnakých dôvodov, ako sem prišli ostatní Ukrajinci – pre inváziu ruských vojsk.

IRRENAFFORD prišla do Bratislavy s prvou vlnou utečencov po tom, čo bol jej rodný Charkiv vystavený masívnemu ostreľovaniu a ruskej agresii. Zážitky a pocity z vojny a emigrácie pretavuje do elektrických setov, v ktorých kombinuje grime, techno, juke a breakbeat so zvukmi sirén a padajúcich bômb.

vstupné: