dec

01

štvrtok o 20:00

Návrat do Remeša / Retour à Reims (Fragments)

vstupné: 4 € / 2€ 

Réžia Jean-Gabriel Périot
2021, FR, fr + en titulky, 83 min.

Návrat do Remeša je adaptáciou rovnomennej knihy Didiera Eribona v interpretácii Adèle Haenel. Film prostredníctvom archívov rozpráva intímny a politický príbeh francúzskej robotníckej triedy od začiatku 50. rokov 20. storočia až dodnes.

„Otec pracoval v továrně od svých čtrnácti do padesáti šesti let. Poté je poslali do ´předčasného důchodu´, aniž by se jej kdokoliv ptal na jeho názor, ve stejném roce, jako mou matku (jí tehdy bylo pětapadesát). Systém, který je celou dobu bez uzardění vykořisťoval, nakonec oba dva zahodil jako vymačkané citrony. On byl vyveden z míry, že je najednou bez práce, ona naopak šťastná, že už nemusí chodit pracovat tam, kde plnila ponižující úkoly – ti, kdo si to nikdy nezkusili, to také nikdy nemohou pochopit -, tam, kde hluk, horko, každodenní mechanické opakování jednotvárných pracovních úkonů nakonec rozhlodalo i ten nejodolnějším organizmus.“ (D. Eribon,Návrat do Remeša, tranzit. cz, 2019)

Z verejných zdrojov podporila Nadácia mesta Bratislavy a Bratislavský samosprávny kraj, projekt finančne podporila MČ Bratislava-Staré Mesto.

vstupné: 4 € / 2€