apr

06

štvrtok o 18:00

Kyjivská sivá (vernisáž)

vstupné: vstupné dobrovoľné

Kyjivská sivá je výstava vizuálnej umelkyne Oksany Sadovenko. Ide o autorkin osobný projekt, v ktorom sa hlavnými postavami stávajú holuby*ice. Vytvára ich prepracovanú osobnú mytológiu a citlivo skúma spoločenstvo, v ktorom žijú.

Oksana sa vo svojom výskume dostáva do pozície dokumentaristky sivého mestského života. Pozerá sa na svet z perspektívy holuba*ice a všíma si tak paralelný mestský život, ktorý sa netýka človeka, ale zvierat, ktoré v ňom žijú. Ukazuje nám pestrosť života holubov*íc, ich rôznorodosť a identitu.

Táto výstava sa viaže na mesto Kijiv, v ktorom Oksana prvýkrát začala skúmať “ne-miesta” holubov*íc. Prináša nám kúsok z tohto sveta prostredníctvom inštalácie kašírovaných holubov*íc a malieb. Autorka sa v projekte vracia v čase a v priestore do Kijivvskej mestskej časti Počajna, kde dlhodobo sledovala mikrosvet lokálnych holubov*íc. Prináša nám skrz nich*ne tak vlastne spomienky na krajinu pred ruskou inváziou.

Oksana Sadovenko (1988) je kyjivská výtvarníčka, ktorá už rok tvorí a žije na Slovensku. V súčasnosti je študentkou magisterského štúdia na VŠVU/AFAD v odbore maľba v Ateliéri 3AEM. V Kyjive sa jej umelecká prax venovala street artu, pouličným holubom a projektu “Kde holuby spia”. Skupinovo vystavovala na Slovensku a na Ukrajine. Vo svojej tvorbe skúma tému mestskej prírody, najmä skrz médiá maľby a sochy.

https://www.instagram.com/de_nochuyut_holuby/

kurátorka: Aliza Orlan

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Nadácia mesta Bratislavy.

vstupné: vstupné dobrovoľné