jún

06

utorok o 20:00

Istropolitana Projekt 2023 – Aischylus: Oresteia (Poľsko) *

vstupné: 5 € na mieste / 2,5 € zľavnené

Riaditeľ / manažér kreatívneho procesu: Michał Zadara; Scrum Master Barbara Bendyk, Weronika Zajkowska, Krzysztof Zygucki; Preklad Michał Zadara, Weronika Zajkowska, Krzysztof Zygucki, Barbara Bendyk, Bartosz Cwaliński, Filip Lipiecki; Kostýmová spolupráca Maja Piołunkowska, Daria Krawczy; Hrajú Kamil Pudlik, Agnieszka Kijewska, Angelika Smyrgała, Bartosz Cwaliński, Bartłomiej Deklewa, Filip Lipiecki, Karolina Bednarek, Wiktoria Krążek, Marta Piętka

 

Oresteia, trilógia tragických drám starogréckeho dramatika Aischyla. Oresteia rozpráva príbeh domu Atreusa. V prvej časti sa bojovník, ktorý porazil Tróju, vracia na Argos a je zavraždený svojou manželkou Klytaimnéstrou za to, že pred začiatkom trójskej vojny obetoval ich dcéru Ifigéniu. Orestes, Agamemnonov syn, pomstí svojho otca vraždou svojej matky. Orestes potom uteká do Delph, prenasledovaný božskými pomstiteľmi (Erinyes) jeho matky. Po očistení od Apollóna sa dostane do Atén a je tam súdený (a oslobodený) na súde Aeropágu.

Hry, napísané vo veľkom štýle, bohaté na dramatické dialógy, zosobňujú Aischylove obavy o osud jednotlivcov i štátu, a to všetko pod dohľadom bohov.

Oresteia je inscenácia, ktorá je zároveň veľmi blízka originálu a radikálne súčasná. Ide o inscenáciu aktívne spoluvytvorenú hercami, vďaka čomu Aischylos znie aktuálne a nadčasovo. Toto predstavenie zároveň vychádza z antického princípu inscenácie tragédie, kedy jeden herec stvárnil viacero postáv.

vstupné: 5 € na mieste / 2,5 € zľavnené