nov

14

utorok o 19:00

Debata_A4: Najkrajší kút v šírom svete – globálna migrácia a Slovensko

vstupné: vstupné dobrovoľné

Utorok / 19.00 / diskusia / vstupné dobrovoľné

Celkový odhadovaný počet migrantov vo svete je podľa OSN viac ako 281 miliónov. Ak by medzinárodní migranti založili štát, vytvorili by štvrtú najľudnatnejšiu krajinu sveta. Viac ako 85 miliónov ľudí z uvedeného počtu tvoria utečenci – vnútorní vysídlenci a ľudia žiadajúci o azyl.

Slovensko nepatrí medzi tradičné cieľové stanice migrantov. Dramatický nárast globálnej migrácie v ostatných desaťročiach sa krajiny príliš nedotkol. Podiel cudzincov v populácii sa síce od vstupu krajiny do EÚ zvýšil, ale v porovnaní s inými členskými štátmi zostáva na nízkej úrovni. Výrazný prílev ľudí z Ukrajiny v roku 2022 a tiež aktuálny pohyb ľudí najmä z Turecka a Sýrie v rámci tranzitnej migrácie však Slovensko znova stavia pred viacero dôležitých otázok:  

Prečo prejavujeme tak málo citlivosti voči ľuďom na úteku či voči ľuďom putujúcim za lepším životom, keď téma migrácie, teda vysťahovalectva zo Slovenska je trvalou súčasťou slovenskej kultúry? 

 

Prečo iba nepatrný zlomok z neveľkého počtu ľudí, ktorý v SR požiada o azyl, ho aj získa?

 

Tušíme vôbec na Slovensku, ako vyzerá a ako sa dá zvládať skutočná migračná kríza, ktorej čelí napríklad Taliansko alebo Grécko?          

 

V akom stave sa nachádza verejná politika integrácie cudzincov? Aktualizovali sme túto stratégiu v ostatnom čase najmä v súvislosti s lekciami, ktoré sme utŕžili v súvislosti so začleňovaním odídencov z Ukrajiny? 

 

Diskutujú: Elena Gallová Kriglerová, riaditeľka Centra pre výskum etnicity a kultúry a Ján Orlovský, riaditeľ Migračného úradu MV SR    

 

Dramaturgia a moderovanie debaty: Bohdan Smieška

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny kraj.

vstupné: vstupné dobrovoľné