nov

28

utorok o 18:00

Ako spojiť oddelené lavice – Diskusia o tom, ako na miestnej úrovni riešiť segregáciu rómskych detí vo vzdelávaní

vstupné: vstup voľný

„My sme takisto chodili do základnej školy a toto nebolo, že by boli rómske triedy, to nikdy nebolo. A vieme aj písať aj čítať a máme niečo v hlave, ale naše deti, teraz čo na túto školu chodia, to je niečo nenormálne. Jak sa môžu učiť, keď knihy domov nenosia.“ (rómski rodičia, citát z publikácie Segregácia alebo inklúzia Rómov vo vzdelávaní: Voľba pre školy?) 

Podľa údajov Agentúry európskej únie pre základné práva (FRA) 65 percent rómskych žiakov a žiačok v školopovinnom veku navštevuje školy, v ktorých sú všetci alebo väčšina žiakov a žiačok Rómovia. Ide o najvyššiu mieru segregácie v celej Európskej únii. Za segregáciu rómskych detí vo vzdelávaní nás žaluje Európska komisia a prípady segregácie už odsúdili aj naše domáce súdy.

Prečo nie je v poriadku, keď sa rómske deti vzdelávajú oddelene od ostatných? Aký to má dopad na ich život a čo to znamená pre našu spoločnosť? Čo potrebujú obce, mestá, riaditeľky a riaditelia škôl na to, aby oddelené rómske školy, triedy, budovy a jedálne postupne zanikli a ďalšie už nevznikali? A v čom sa môžeme inšpirovať od mesta Ostrava v susednej Českej republike?

Pozvanie do diskusie Centra vzdelávacích analýz prijali:

Martin Tomášek, bývalý vicestarosta mestskej časti Poruba v Ostrave

Vlado Rafael, zakladateľ občianskeho združenia eduRoma, pedagóg a publicista

Juraj Čokyna, aktivista, analytik a autor knihy A okraje máš kde?

Moderuje: Michal Rehúš, dramaturgia diskusie: Alexandra Ostertágová

Diskusia je organizovaná v rámci projektu “Podpora kvalitných vzdelávacích politík na zníženie vplyvu socio-ekonomického zázemia detí na vzdelávania” a je spolufinancovaná Európskou úniou v programe Impact Lab Nadácie Pontis.

Spolufinancované Európskou úniou v rámci projektu č.101091634 – Impact Acceleration of Slovak CSOs. Vyjadrené názory a stanoviská sú názormi a stanoviskami autora/-ov a nemusia nevyhnutne odrážať názory Európskej únie alebo Európskej výkonnej agentúry pre vzdelávanie a kultúru (EACEA). Európska únia ani Európska výkonná agentúra pre vzdelávanie a kultúru za ne nezodpovedá.

 

vstupné: vstup voľný