dec

11

pondelok o 20:00

Colin Stetson & Stian Westerhus: 10¹⁷, Ondrej Zajac & Stroon

vstupné: 22 € na mieste / 18 € predpredaj

10¹⁷ je nový spoločný projekt dvoch velikánov avantgardného jazzu a experimentálnej hudby, ktorí však s ľahkosťou prekračujú žánrové hranice: inovatívneho saxofonistu Colina Stetsona a nórskeho gitaristu a speváka Stiana Westerhusa. Obaja hudobníci spoja po prvýkrát svoje sily na turné po Európe, kde ich bude sprevádzať aj bubeník Erland Dahlen.

Colin Stetson, saxofonista od útleho veku, si na jazzovej a rockovej scéne vybudoval zaslúženú povesť mimoriadne nadaného a inovatívneho hudobníka. Dobre známy pre svoj jedinečný prístup k živým vystúpeniam, jeho majstrovstvo v cirkulárnom dýchaní mu umožňuje nepretržite fúkať do svojho nástroja niekoľko minút naraz. Stetson polupracoval napr. s Tomom Waitsom, Arcade Fire či LCD Soundsystem, ale aj s klasickými ansámblami.

Rovnako talentovaný je Stian Westerhus, známy svojím experimentálnym gitarovým štýlom, ale aj spoluprácami s Jaga Jazzist, Motorpsycho či Ulver. Už viac ako dvadsať rokov je v popredí svojej generácie, posúva hranice a rozširuje vnímanie nášho hudobného dedičstva. Jeho expresívna hra a hlas ničia predsudky o elektrickej gitare a speve, rovnako ako zvádzajú publikum aj kritikov.

https://www.colinstetson.com

https://youtu.be/RdtT1Rjs_-Q?si=ddFX78usi54pB0S4

https://www.stianwesterhus.com

https://youtu.be/fm5a9t8PcdU?si=3oeAqmPeT8WcqY6n

https://www.facebook.com/profile.php?id=61550644756579

——

K tomu na úvod ponúkne hĺbkový ponor do tekutého minimalizmu prominentná domáca dvojica: gitarista Ondrej Zajac a vibrafonista Dalibor Kocián, známy tiež pod svojím producentským menom Stroon.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Nadácia mesta Bratislavy.

vstupné: 22 € na mieste / 18 € predpredaj