apr

26

piatok o 18:00

̶U̶N̶FINISHED

vstupné: vstup voľný

Hovorí sa, že najťažšie je začať… niekedy však môže byť omnoho ťažšie niečo dokončiť.

Niekedy autor*ka začína tvoriť dielo s jasnou víziou, no naplniť ju sa nemusí vždy podariť. Mnohí trpíme chorobou zvanou perfekcionizmus a máme potrebu veci neustále doťukávať a vylepšovať. Posledné úpravy na diele sa tak niekedy môžu natiahnuť na dobu neurčitú. Inokedy zas môže dielo vzniknúť bez vopred stanovenej jasnej predstavy, z náhleho popudu alebo experimentu. Občas sa môže stať, že pri tvorivom procese autor jednoducho vojde do slepej uličky a zostane v nej stáť. Mnohí skvelí umelci a umelkyne skrývajú v svojich ateliéroch celé roky rozmaľované plátna, napoly opracované kusy mramoru, rozpísané wordové dokumenty a mnohé iné polodiela rozmanitých tvarov, textúr, farieb a veľkostí.

V interdisciplinárnom projekte UNFINISHED sa hľadanie hranice medzi nedokončeným a dokončeným stáva umeleckým experimentom. Čo presne robí dielo dokončeným? Ako faktory – rozpracovanosť, odloženosť, alebo dokonca zabudnutosť, ovplyvňujú jeho cestu k tomuto grandióznemu finále? V tomto projekte sa umelecká tvorba nezastavuje na nedokončených hraniciach, ale namiesto toho prichádza obohacovať sa novými vrstvami v spolupráci s inými umelcami.

UNFINISHED sa nebojí náhlych zvratov. Na začiatku marca sme sa rozhodli narušiť tradíciu, pri ktorej umelci vystavujú na obdiv verejnosti diela vo svojej finálnej podobe a ukázať „polotovary,“ ktoré boli doteraz skryté a odložené. Prešlo pár týždňov a diela po umeleckej výmene nadobudli svoj konečný stav. Čo ich ale robí ukončenými? Príďte sa zoznámiť so zúčastnenými umelcami a umelkyňami a ich dielami.

Participujúce umelectvo:
Tomáš Deák x Juraj Mydla & Magdaléna Žiaková
Palo Lipa x Tomáš Deák
Lena Gallovičová x Kata Knežníková
Matej Kaminský x Palo Lipa
Juraj Mydla & Magdaléna Žiaková x Matej Kaminský

Súčasťou vernisáže bude aj UNFINISHED performance autorky Laury Fedorovej a tvorivého kolektívu Viktória Vadovičová, Viktória Orendášová, Natália Horbaľová, Veronika Miftakhova.

Pripravil kurátorský tím Galérie A4:
Patricia Batki, Nina de Gelder, Jos Leys, Celestína Minichová, Simona Pallesichová, Michaela Prablesková, Hugo Rayman, Martin Toldy

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Nadácia mesta Bratislavy.

vstupné: vstup voľný