jún

09

nedeľa o 19:00

Alice Rohrwacher: Chiméra

vstupné: predpredaj 5 € / 4 € zľavnené // na mieste 6 €

Réžia: Alice Rohrwacher (IT), 2023, 130 min., it + cz titulky

Lovci pokladov, vykrádači hrobov a komedianti. To sú “tombaroli“. Jeden z nich, Arthur, ale vyniká zvláštnym darom – schopnosťou nájsť miesta, kde sú ukryté staré etruské poklady. Arthur urputne hľadá stratenú lásku Beniaminu. Hľadá všade, i vo vnútri zeme. Dúfa, že nájde dvere do posmrtného života, o ktorom hovoria mýty. Ostatní len využívajú jeho jedinečný talent na splnenie svojho sna o ľahko nadobudnutom bohatstve. Hon za chimérami ich dovedie až na hranicu medzi živými a mŕtvymi svetmi.

„Tam, kde som vyrastala, bolo bežné počuť príbehy o tajomných nálezoch, tajných vykopávkach a tajomných dobrodružstvách. Stačilo zostať v bare do neskorej noci alebo sa zastaviť vo vidieckom hostinci, aby ste počuli o tom, kto odkryl hrobku z obdobia villanovskej kultúry svojím traktorom, alebo o niekom inom, kto raz v noci kopal pri nekropole a objavil zlatý náhrdelník taký dlhý, že by s ním mohol obísť celý dom. Alebo o niekom, kto zbohatol vo Švajčiarsku predajom etruskej vázy, ktorú našiel vo svojej záhrade,“ hovorí režisérka a scenáristka Alice Rohrwacher.

Z verejných zdrojov podporila Nadácia mesta Bratislavy a mestská časť Bratislava – Staré Mesto. Digitalizáciu Kina inak finančne podporil Audiovizuálny fond.

vstupné: predpredaj 5 € / 4 € zľavnené // na mieste 6 €