jún

14

piatok o 19:00

Kristína Mikluščáková – Error

vstupné: vstup voľný

Výstava Kristíny Mikluščákovej – Error predstavuje jej autorský pohľad na témy súvisiace so vzťahom jednotlivca – hyperkonzumnej spoločnosti – technologického vývoja, jeho potenciálneho nebezpečenstva a dopadov smerujúcich k strácaniu ľudskosti v jej rôznych formách či neprimeranému prispôsobeniu sa človeka technológii.

Kristína Mikluščáková, umeleckým menom Christina Imacculata.
Venuje sa intermediálnemu druhu umenia, v jej prácach je prítomné experimentovanie s rôznymi materiálmi a médiami, využívanie a spracovanie “nechceného bordelu” ako ukážka konzumnosti spoločnosti vo všetkých smeroch.

Téma, ktorú rozoberá vo vystavených dielach, je založená na kritickom pohľade na vzťah spoločnosť – človek – elektronika, na neúmerne rýchlo sa vyvíjajúce technológie a konzumnosť. Tento vzťah autorka vníma ako neprirodzený a nebezpečný. V dielach demonštruje nevypočuté upozornenie na nebezpečenstvo tohto vzťahu a následný dopad, ktorý sa končí stratou ľudskosti vo všetkých formách a úplne prispôsobenie sa veci v konečnom dôsledku vytvorenej človekom. Splývame s technológiami a jediné čo z ľudskosti zostáva, sú črty tela…

“Narodila som sa s deformovanými nohami a poruchou chôdze. Špičky nôh mi išli dnu a nevedela som normálne chodiť. Nosila som ortopedickú pomôcku, na ktorej som bola od pásu dole pripevnená k tyčiam. Takto som si prežila polovicu základnej školy. V tom je prezentovaná téma pre mna veľmi osobná – na vlastnej koži som zažila nepríjemnú pripútanosť k cudziemu telesu zhotovenému z ťažkých technických materiálov. Vytvorenie umeleckých objektov z týchto predmetov ma znova istým spôsobom prenieslo do spomienok. Cez svoju skúsenosť reflektujem výstrahu straty ľudskosti.”

Ako hudobný hosť večera sa predstaví DIVNYANKO. DIVNYANKO je producent a DJ zo stredného Slovenska. V roku 2021 začal hrávať live sety z hardwarovych mašín na slovenských tekno parties, ale stihol si zahrať aj v Berlíne a na teknivaloch v Poľsku a Albánsku. V roku 2022 založili spolu s bratom a kamošmi vo Zvolene PlusMinus soundsystem. Je súčasťou projektov C.Y.B.T. (crapyardbadtrip) a Losers Kru, ktorým vyšiel minulý rok vinyl vo vydavateľstve Loosen skroo. Jeho produkcia sa zameriava na temný mental core s prvkami indistrialu a 90’s hardcoru/doomcoru.

Trvanie výstavy do 14.7.2024.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Nadácia mesta Bratislavy.

vstupné: vstup voľný