júl

01

dnes o 20:00

Divadlo LUDUS: História istého násilia

vstupné: 15 €

Preklad: A. Černáková; scenár: B. Chovancová, M. Kubran; réžia: B. Chovancová; dramaturgia: M. Kubran; scéna a kostýmy: A. Chrtková; svetelný dizajn: M. Beniač; hudba: D. Šimek; pohybová spolupráca: D. Raček; technická spolupráca: E. Mikuš, M. Beniač; hrajú: T. Bolo, M. Chalány, A. Palatínusová, J. Švec

Podľa románu Édouarda Louisa Histoire de la violence / © 2016 Édouard Louis / všetky práva vyhradené / prvýkrát vydalo Editions du Seuil v roku 2016

Histoire de la violence Édouarda Louisa, autora autobiografických iniciačných noviel, je predovšetkým autentickým a pritom analytickým záznamom vlastného stretnutia s násilím. Ako ten, čo prežil surové znásilnenie a pokus o vraždu, sa odmieta identifikovať s definitívnou nálepkou „obeť násilia“. Sám zažíva a súčasne popisuje postraumatický stres, druhotnú viktimizáciu, a vlastnú cestu von z pasce. 

Moja bolesť, moje zranenie, môj strach sa stali materiálom, obsahom vyšetrovaného prípadu násilia, podkladom pre lekársku správu, policajnú správu; stali sa súdnou kauzou. Bolo teda potrebné z kauzy vytvoriť literatúru, pevne uchopiť vlastný príbeh vo svojich rukách, stať sa hlavným aktérom skutočného vlastného príbehu. Z objektu násilia zmeniť sa v subjekt rozprávania. 

Prosíme návštevníkov, aby sa na predstavenie dostavili včas nakoľko po jeho začiatku nebude umožnený vstup, pretože predstavenie je nahrávané.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Nadácia mesta Bratislavy.

vstupné: 15 €