okt

16

streda o 18:00

Debata_A4: Demokracia pod tlakom – občianska spoločnosť na rázcestí 

vstupné: vstupné dobrovoľné

Slovensko sa nachádza v období, keď sú krehké demokratické základy krajiny vystavené bezprecedentným tlakom. Hrubé zásahy vládnej moci systematicky rozdeľujú spoločnosť, ohrozujú viaceré demokratické princípy prostredníctvom obmedzovania nezávislosti verejných a verejno-právnych inštitúcií, kultúrnych organizácií či časti občianskeho sektora organizovaného v mimovládnych organizáciách. V tomto kontexte sa javí byť naliehavou úlohou hľadať spôsoby, ako čeliť narastajúcemu autoritárstvu a aké alternatívne formy angažovanej obrany či občianskej participácie môžu posilniť postavenie širšieho demokratického občianstva voči štátnym zásahom. 

Nechceme len popisovať a prehlbovať aktuálny pocit zmaru, radi by sme spolu s vami prostredníctvom diskusie (znovu)objavovali konkrétne vízie a kroky, ktoré môžu prispieť k obnoveniu širšej spoločenskej dôvery i dôvery v demokraciu a k vytváraniu spravodlivejšej, solidárnejšej a emancipovanejšej spoločnosti. 

Ako môžeme v demokracii z občianskej pozície prispieť k manažovaniu politického a hodnotového konfliktu tak, aby zostal konštruktívny a neohrozoval demokratické princípy či nevylučoval z procesu slabších a rôzne znevýhodnených?   

  • Ako môžeme posilniť medziľudskú a spoločenskú dôveru, ktorá je kľúčová pre udržanie demokracie?  
  • Akú úlohu hrá vzájomná solidarita rôznych sociálnych skupín pri posilňovaní dôvery a ochrane demokracie?   
  • Aké alternatívne modely participatívnej demokracie môžu posilniť zapojenie občanov a vyvážiť moc štátu?  
  • Ako môžeme efektívne brániť nezávislosť demokratických inštitúcií pred mocenskými zásahmi zo strany štátu?  
  • Akým spôsobom môžu občianske iniciatívy účinne reagovať na represívne opatrenia vlády a parlamentu?  

Zapojte sa do tejto debaty a pridajte svoj hlas do diskusie o tom, ako môžeme spoločne vytvárať lepšiu budúcnosť pre Slovensko. 

Hostky debaty:

Karolína Miková, konzultantka, trénerka a facilitátorka pôsobiaca v PDCS.   

Odborne zameriava hlavne na riešenie a prevenciu verejných konfliktov, účasť občanov na rozhodovaní o veciach verejných, rozvoj občianskej spoločnosti, deliberatívnu demokraciu, komunitný rozvoj a medzisektorovú spoluprácu. 

Barbara Lášticová, riaditeľka Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV. 

Vo svojom výskume sa zaoberá najmä tým, ako vznikajú predsudky voči rôznym skupinám v spoločnosti, a ako je možné ich zmierňovať prostredníctvom cielených intervencií. Zaujíma ju tiež presah psychológie do rôznych foriem politického správania.  

Dramaturgia a moderovanie debaty: Bohdan Smieška 

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 

vstupné: vstupné dobrovoľné