apr

20

streda o 20:00

Minizoom Sergei Loznitsa: Donbass

vstupné: 4 € / 2 € zľavnené

Réžia Sergei Loznitsa, DE, UA, FR, NL, RO, 2018, 121 min., uk + eng titulky

 

V súvislosti s agresiou ruského štátu na Ukrajine upriamujeme pozornosť na ukrajinského filmára Sergeia Loznitsu, ktorý sa vo svojich filmoch kontinuálne venuje spoločensko-politickým pomerom v Rusku, dynamike moci a zla a sile propagandy. Film Donbass je dnes hrozivo aktuálnym. 

V Donbase, v regióne východnej Ukrajiny, prebieha hybridná vojna, ktorá zahŕňa otvorený ozbrojený konflikt spolu s lúpežami páchanými gangmi. Na Donbase sa vojna nazýva láska, propaganda sa vyslovuje ako pravda, nenávisť sa vyhlasuje za lásku. Nie je to o jednom regióne, jednej krajine alebo jednom politickom systéme, je to o ľudskosti a civilizácii vo všeobecnosti. „Je to zbierka epizód a v každej je postava, ktorá nás posúva k ďalšej. A mojim zámerom bolo, aby každá epizóda filmu ukázala jednu stranu, jeden prejav, jeden aspekt tohto všadeprítomného procesu rozpadu a rozkladu,” hovorí Loznitsa.

Z verejných zdrojov podporila Nadácia mesta Bratislavy a Bratislavský samosprávny kraj, projekt finančne podporila MČ Bratislava-Staré Mesto.

vstupné: 4 € / 2 € zľavnené