aug

24

streda o 20:00

0TRAS

vstupné: 6 € predpredaj / 8 € na mieste / 2 € zľavnené

koncert + projekcia

 

Peter “Varso” Varsavik – spev, rev, gitara, Julo Fujak – bicie, hlas, Jožo Hruška – basgitara, David Šubík – klávesy a elektronika

 

Jedna z našich zásadných alternatívnych rockových skupín, ktorá vznikla pôvodne ako duo Varso & Fujak (členov skupiny Teória Odrazu) v roku 1994, rok na to už ako trio s basgitaristom Jožom Hruškom, neskôr s Martinom Baculákom. Obnovila sa po viac ako 20 rokoch v pôvodnej zostave obohatenej o svojho hudobného producenta Davida Šubíka zo Skleněnej louky v Brne.

Koncert je spojený s projekciou krátkometrážneho filmu Kristiána Grupača “Otváram dvere a neviem, čo sa s nimi deje”, inšpirovaného albumom 0TRASu Kysucký postindustriál (1998), ktorý vyšiel minulý rok v reedícii a osudmi gitaristu a speváka Petra “Varsa” Varsavika.

 

——-

 

Peter „Varso“ Varsavik – popredný slovenský gitarista a autor pôsobiaci v rôznych alternatívnych skupinách Teória odrazu, Otras, tEóRia OtraSu, Zloději uší, Šramot a i. Jeho sólové vystúpenia a perfomancie patrili na prelome 20. a 21. storočia k najzaujímavejším počinom našej experimentálnej a nekonvenčnej hudby. Vydal okrem titulov vyššie spomenutých zoskupení aj celý rad sólových albumov.

 

Julo Fujak – skladateľ súčasnej nekonvenčnej hudny, multiinštrumentalista, estetik, autor viacerých úspešných intermediálno-hudobných projektov u nás i v zahraničí. Spolupracoval s významnými osobnosťami medzinárodnej scény (The California EAR Unit, Palinckx, Franz Hautzinger, Zsolt Sorés, Amy Knoles a i. ) a českej a slovenskej hudobnej kultúry (Vladimír Merta,, Mikoláš Chadima, Marián Varga, Milan Adamačiak a i.). Dlhodobo sa venuje tvorbe, propagácii alternatívnej a experimentálnej hudby u nás ako hudobný autor, ale i teoretik na poli hudobnej estetiky semiotiky, zároveň organizuje už viac ako dvadsať rokov cykly a festivaly tohto druhu hudobnej kultúry v Nitre (Hermovo ucho, PostmutArt fest a i.).

 

Jožo Hruška – bezpražcový basgitarista skupín Otras a Krakatoa, jedna z ústredných postáv nezávislej turzovskej hudobnej scény 90. rokov.

 

David Šubík – renomovaný hudobník, multiinštrumentalista a intermediálny umelec z okruhu umelcov Skleněná louka v Brne. Spoluzakladateľ skupín Morodochium, Zloději uší a autor mnohých experimentálnych, hudobno-intermediálnych diel u nás a v zahraničí.

 

0TRAS: Popolnica (1998)

https://www.youtube.com/watch?v=eitYyOZs8Pg

 

0TRAS live, festival Slovenské alternatívne leto 2021:

https://www.youtube.com/watch?v=h8WfifwD7n0

 

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Nadácia mesta Bratislavy.

 

vstupné: 6 € predpredaj / 8 € na mieste / 2 € zľavnené