dec

14

streda o 19:00

Debata_A4: Neviditeľná klimatická kríza a aktivistické perspektívy

vstupné: vstupné dobrovoľné

Vleklý priebeh pandémie a vojna hneď za východnou hranicou Slovenska ešte viac znížili všeobecnú úroveň pozornosti voči kľúčovej globálnej hrozbe v podobe klimatickej krízy. Hrozba sa pritom v ničom neumenšila, naopak. Keď si nejaký problém prestaneme všímať, neznamená to, že prestane existovať.  

Aktuálne prebiehajúce rokovania o klíme na globálnej úrovni poukazujú na skutočnosť, že snahy o zastavenie klimatických zmien narážajú na súčasné globálne krízy a celkový rast nedôvery. Ešte vlani to pritom vyzeralo tak, že klimatická kríza a s ňou spojená hrozba nezvratných zmien sa stávajú globálnou politickou prioritou. Ruský útok na Ukrajinu však situáciu zmenil. Pozornosť sa obrátila k novým výzvam – bezpečnostným hrozbám, nedostatku potravín, utečeneckej či energetickej kríze. V dôsledku invázie upadá aj medzinárodná dôvera. V atmosfére obnovujúcej sa studenej vojny bude čoraz náročnejšie, ak nie nemožné, dohadovať prísnejšie emisné záväzky jednotlivých krajín, ako aj vynucovanie ich plnenia. V konfrontácii sa do popredia dostáva starosť o vlastný, krátkodobý záujem. Prebiehajúca vojna výrazne znižuje už beztak malé šance na riešenie globálnej klimatickej krízy. Všetko nasvedčuje tomu, že bez organizovania sa zdola a masívnej mobilizácie lokálnej aj globálnej verejnosti zápas klimatickú udržateľnosť nedokážeme vyhrať.

Ako v tomto globálnom kontexte funguje klimatické hnutie na Slovensku? Aké záväzky a akým spôsobom si vynucuje od slovenskej vlády či medzinárodných inštitúcií? S akými výsledkami? Aké perspektívy vyznávajú rôzni aktéri klimatického aktivizmu na Slovensku a aké prístupy volia? V čom sa odlišujú? A aké možnosti vzájomného prepájania sa pri nevyhnutnej mobilizácii verejnosti a adresovaní témy hrozby klimatickej zmeny vidia v aktuálnej situácii?   

Diskutujú: Jakub Hrbáň, Klíma Ťa potrebuje, Lucia Szabová, iniciatíva Znepokojené matky a Klimatická koalícia a Marián Jančovič z klimatického kolektívu Bod obratu.

Dramaturgia a moderovanie: Bohdan Smieška 

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny kraj.

vstupné: vstupné dobrovoľné