mar

10

piatok o 20:00

Divadlo Pôtoň a Horácké divadlo JIhlava: Swing Heil! /VYPREDANÉ

vstupné: 9 € predpredaj / 4 € zľavnené / 12 € na mieste / 8 € zľavnené

Libreto M. Ditte, I. Ditte Jurčová, réžia I. Ditte Jurčová, výtvarný koncept I. Ditte Jurčová, K. Caková, dramaturgia M. Godovič, hudba I. Acher, sound dizajn M. Slama, L. Kubičina, light dizajn M. Ditte, pohybová spolupráca T. Rychetský, D. Musilová, výroba objektov a bábok K. Caková, výroba mechanického objektu P. Kvitkovský, projektový manažment M. Škojcová, M. Ditte, Ľ. Kvitkovská, účinkujú E. Lehotská, D. Musilová, T. Rychetský, F. Jekkel

 

Koprodukčný medzinárodný projekt Divadla Pôtoň a Horáckého divadla Jihlava zaostruje pozornosť na subkultúru vyznávačov jazzu a swingu, ktorá stála v období druhej svetovej vojny v opozite voči totalitnému nacistickému režimu. Inscenátori pracovali s fragmentami dvoch autentických príbehov z obdobia druhej svetovej vojny.
Prvým je príbeh tanečnice, choreografky a výtvarníčky Niny Jirsíkovej, ktorá bola azda ako jediná Češka deportovaná do koncentračného tábora Ravensbrück za svoj tanec v baletnej inscenácii Pohádka o tanci. Nositeľkou druhého príbehu je Anna Goldsteiner, z malého mestečka Pulkau v dolnom Rakúsku, ktorej sťali hlavu kvôli tomu, že povolila miestnym mládežníkom – vyznávačom jazzu a swingu – stretávať sa v jej byte. Swing Heil! je fúziou činoherného, tanečného, objektového a fyzického divadla.

 

Inscenácia získala Mimoriadnu cenu poroty festivalu Nová dráma / New drama 2021 a nomináciu na Cenu akadémie divadelných tvorcov za najlepšiu inscenáciu divadelnej sezńy 2020/2021.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Nadácia mesta Bratislavy.

vstupné: 9 € predpredaj / 4 € zľavnené / 12 € na mieste / 8 € zľavnené