jún

17

pondelok o 20:00

I Signed the Petition + A World Not Ours

vstupné: predpredaj 5 € / 4 € zľavnené // na mieste 6 €

I Signed the Petition. Réžia: Mahdi Fleifel, DE/CH/GB, 2018, 11 min., en jazyk + en titulky

Hneď po tom, ako Palestínčan podpíše online petíciu, sa dostane do panickej špirály pochybností o sebe samom. Počas rozhovoru s chápavým priateľom analyzuje, dekonštruuje a interpretuje význam svojho rozhodnutia verejne podporiť kultúrny bojkot Izraela.

A World Not Ours. Réžia: Mahdi Fleifel, GB/LB/DK, 2012 / 93 min., ar, en jazyk + en titulky

Intímny, humorný portrét troch generácií v exile v utečeneckom tábore Ain el-Helweh na juhu Libanonu. Film založený na množstve osobných záznamov, rodinných archívov a historických záberov je citlivou a poučnou štúdiou o spolupatričnosti, priateľstve a rodine. Film A World Not Ours, nakrúcali viac ako 20 rokov viaceré generácie tej istej rodiny, je viac ako len rodinný portrét; je to pokus zaznamenať to, na čo sa zabúda, a označiť to, čo by nemalo byť vymazané z kolektívnej pamäti.

Oba filmy režíroval Mahdi Fleifel, dánsko-palestínsky režisér, ktorý v roku 2009 absolvoval britskú Národnú filmovú a televíznu školu. Je spoluzakladateľom londýnskej produkčnej spoločnosti Nakba FilmWorks, ktorú vedie spolu s írskym producentom Patrickom Campbellom. Jeho celovečerný debut A World Not Ours (2012) mal premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte a získal viac ako 30 ocenení vrátane Ceny za mier na Berlinale 2013 a Veľkých cien poroty v Edinburghu, Yamagate a DOC:NYC. V roku 2016 získal Strieborného medveďa na Berlinale s filmom A Man Returned. Jeho najnovší film A Drowning Man bol v roku 2017 vybraný do oficiálnej súťaže na filmovom festivale v Cannes a v roku 2018 nominovaný na cenu BAFTA.

Z verejných zdrojov podporila Nadácia mesta Bratislavy a mestská časť Bratislava – Staré Mesto. Digitalizáciu Kina inak finančne podporil Audiovizuálny fond.

vstupné: predpredaj 5 € / 4 € zľavnené // na mieste 6 €