sep

23

pondelok o 20:00

Orsolya Kaincz (HU), Bratislavský improvizačný orchester

vstupné: vstup voľný

Maďarská hudobníčka Orsolya Kaincz predstaví výstup z dvojmesačnej rezidencie v A4 v rámci Visegrad Art Residency Programu. Medzi jej záujmy patrí súčasná kompozícia, improvizácia, elektroakustické experimentovanie a zvukové umenie, v súčasnosti pracuje s modulárnymi syntetizátormi a terénnymi nahrávkami.

O pripravovanej kompozícii vraví: „Zaujíma ma stav počúvania a ako môže tento postoj produkovať vedomosti a formovať identitu. Zatiaľ čo kapitalizmus v slepej uličke naďalej ponúka šokujúce technologické odpovede na ekologickú krízu, naše každodenné rozhodnutia obmedzujú nekonečne optimalizované, tupé platformy a algoritmy. Tieto systémy určujú naše správanie, skrývajú pred nami vlastnú zložitosť a materiálnu realitu. Situácia, ktorá sa objavila, sa často označuje ako deterministická, ktorá sa môže stať paralyzujúcou. Ako nás citlivosť na zvuk a kontextualizácia znejúcich javov približuje k skúmaniu ich materiálnych, mocenských a kultúrnych rozmerov? Ako nám stelesnené počúvanie pomáha identifikovať dynamiku v našom prostredí, vracia emócie a intuíciu späť do hry a pomáha nám (znovu) nadviazať spojenie? Počas rezidencie pracujem na novej skladbe, ktorí zároveň slúži ako príprava na dlhodobejší výskumný projekt na túto tému.“

Popri tom zažijete v novej sezóne aj prvý z ďalšej série vždy iných a vždy prekvapivých koncertov premenlivého rezidentského telesa v A4 – Bratislavského improvizačného orchestra spolu s Orsolyou Kaincz. Súbor tvorí voľné zoskupenie hudobníčok a hudobníkov hrajúcich na akustické aj elektronické nástroje, venujúcich sa voľne improvizovanej hudbe rôznych podôb.

Milé publikum,

Vedenie Ministerstva kultúry SR podniká kroky, ktoré likvidujú slovenskú kultúru! Ich mocenské zásahy a zmeny zákonov ohrozujú naše fungovanie, ale aj slobodu a rozmanitosť umenia. Protestujeme proti tomuto smerovaniu! Kultúrne centrá združené v sieti Anténa vyzývajú vás, naše publikum, aby ste neboli ľahostajní. Sledujte aktuálne dianie, navštevujte kultúrne priestory a diskutujte.

Zostaňte s nami a bojujme spoločne za slobodnú kultúru.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Nadácia mesta Bratislavy.
Predstavenie vzniklo v rámci Visegrad Artist Residency Programme s podporou Medzinárodného vyšehradského fondu.

vstupné: vstup voľný