09. októbra

Jablčnô alebo cider po slovensky

Dvadsiateho októbra o 17.00 vás pozývame na ďalšiu hedonistickú nedeľu. Najbližší neformálny gurmánsko-spoločensko-kultúrny olovrant bude venovaný slovenskému sajdru Jablčnô. Príďte sa presvedčiť o tom, že zamýšľať sa nad kulinárskou kultúrou a zároveň dobre napiť sa dá!
Jablká patria k Slovákom oddávna. Sú dôkazom ich tvorivosti, čo sa kuchyne týka. Robia z nich koláče, sušia ich, vypaľujú, niekto robí jablkové víno, babičky zas zavárajú, deti milujú pyré. Na stretávke po piatich rokoch zo strednej sme sa zamysleli, prečo u nás nikto nevyrába sajder – jemný perlivý alkoholický nápoj, ktorý si zachováva chuť a vôňu po jablkách. Čo je dobré, to je z jabĺk. A preto sme si štyria kamaráti povedali, že si sajder vyrobíme sami. Ak nám donesieš jablko (prípadne nejakú dobrotu z nich), dostaneš od nás poctivú fľašu Jablčna a dozvieš sa, čo nás sprevádza na ceste k prvému slovenskému sajdru a spoločne nazrieme do tajomstiev tohto nápoja.
V spolupráci s Mladým psom, n.o.
Vstupné je dobrovoľné!
http://www.a4.sk/program/2013-10-20-17-00
http://www.jablcno.sk/
fb event